Podatek pcc poza granicami RP, zwolnienie z opłaty

• Autor wątku Autor wątku execorpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

execorpl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Parę miesięcy temu zakupiłem samochód w Niemczech, polskie rejestracje, od Polaka. Ja byłem wtedy zameldowany w Niemczech i z tego co się orientuję to kiedyś przysługiwało zwolnienie z podatku pcc, bo umowa była podpisana poza Polską. Czy takie coś jeszcze przysługuje? Jest to jeszcze jakoś respektowane i funkcjonuje? Jaki formularz jest potrzebny? Szukałem na internecie, ale znalazłem jakieś wnioski sprzed 4-5 lat np. i nie wiem jak się za to zabrać.

Znalazłem na internecie coś takiego:
Podatku PCC nie trzeba płacić także od zakupu auta dokonanego za granicą ponieważ PCC pobiera się tylko od czynności cywilnoprawnych m.in. umowy sprzedaży, których przedmiot w chwili zawarcia umowy znajduje się na terytorium Polski.

Czy w związku z tym muszę coś wypełniać i wysyłać do US, czy po prostu przy rejestracji samochodu pokazać, że umowa była podpisana za granicą? Czy muszę to jakoś podpierać np. meldunkiem z Niemiec?

Nie pamiętam czy przy rejestracji samochodu muszę mieć jakąś kopię PCC-3, czy bez tego mi też zarejestrują samochód? Nie chcę jechać zbędnie 200km, żeby samochód przerejestrować, żeby usłyszeć, że brakuje mi świstka od podatku, którego nota bene prawdopodobnie nie muszę uiścić.

Dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam :)

PS.
Samochód kupiłem końcem września, miałem na to chyba 2 tygodnie, żeby to ogarnąć. Czy będę musiał złożyć tzw. "czynny żal" z jakiegokolwiek powodu mimo wszystko nawet jeśli nie będę musiał tego zapłacić? Jeśli chodzi o PCC jestem totalnie zielony.

Ostatnia edycja:
Powrót