Podatek sądowy

• Autor wątku Autor wątku mufa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mufa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Już niedługo mam nadzieję na zakończenie sprawy w sądzie, ale mam kilka pytań.
Jaki podatek płaci się od przyznanej w sądzie kwoty ?
Czy odsetki doliczane są do żądanej kwoty w sądzie czy należy złożyć wniosek z prośbą o ich naliczenie ?
Czy w razie apelacji można złożyć wniosek o odrzucenie apelacji ?
Czy można dostać kserokopię protokołów z rozpraw sądowych ?
Dziękuję za odpowiedzi.

1. A co to ma być? Wynagrodzenie, odszkodowanie?
2. Sąd nie nalicza kwotowo odsetek. Należało wnieść o zasądzenie odsetek ustawowych od dnia wymagalności do dnia wypłaty należności głównej.
Można również samemu wyliczyć odsetki na dzień zamknięcia rozprawy i wnioskować o zasądzenie ich.
3. Można.
4. Można uzyskać kserokopię, należy złożyć wniosek i opłacić za każdą kserowaną stronę (jeśli się nic nie zmieniło to 1 zł).

Z tego co się orientuję od odszkodowania podatku się nie płaci. Chodzi o podatek od należnego wynagrodzenia.

Potrącone zostaną składki ZUS i podatek w/g skali obowiązującej w roku wypłacenia tego wynagrodzenia.
Z tym, że sąd zasądzi w kwocie brutto. Potrąceń ma dokonać płatnik. Również płatnik powinien wyliczyć należne odsetki - zwykle tego nie robią.

Składki ZUS ? Trochę źle się wyraziłam. Wynagrodzenie - miałam na myśli zapłatę za urlop i godziny nadliczbowe.
Jaki jest podatek w tym roku ?

Wynagrodzenie za godziny nadliczbowe i ekwiwalent za niewykorzystany urlop wypoczynkowy należy zsumować, a ich suma stanowić będzie podstawę naliczania składek ZUS.
Zgodnie z art. 18 ustawy z dnia 13 października 1998 r o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. Nr 137, poz. 887, z późn. zm.) podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe pracownika stanowi przychód w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych z tytułu zatrudnienia w ramach stosunku pracy. Przychodem tym jest wynagrodzenie za przepracowane godziny nadliczbowe i ekwiwalent za urlop wypoczynkowy.
Skala podatkowa? 19%, 39% i 40%.
Tutaj podatek będzie wynosił 19% podstawy opodatkowania.
(brutto minus ZUS, pomnożone przez 19%)

Powrót