Podatek SD 3, a brak informacji i kliku spadkobierców

• Autor wątku Autor wątku pepakepa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pepakepa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Dzień dobry, szukam informacji bo nie wiem jak to rozegrać.
Na koniec 2016 (grudzień) zmarł wujek (stryjek) mojego ojca. Niestety przez głupotę nie odrzuciłam spadku wraz z 6 innych osób.
Nie znam człowieka który umarł kompletnie, nie mam pojęcia co miał poza informacja z WKW o mieszkaniu, nie mam nawet od kogo się dowiedzieć. Póki co, przyszła mi informacja z ZUSu o nieopłaconych składkach za 3 miesiące z 2008r, oraz przetwarzanie danych z jakiejś Kancelarii (zapewne dług SKOK).
Wiem, że muszę zgłosić podatek, co mam wpisać w miejscu mieszkania jeśli połowa należała do tego wujka, druga polowa jest zupełnie kogoś innego. Wpisać ze odziedziczyłam 1/6 (6 osób jest spadkobiercami) z 1/2? Czy Kancelaria i ZUS udzielą mi informacji na temat długów, żebym mogła je również wpisać?
Proszę o jakiejś wskazówki, kompletnie nie wiem jak to ugryźć a chciałabym być ,czysta’ w tym całym zamieszaniu.

przyszła mi informacja z ZUSu o nieopłaconych składkach za 3 miesiące z 2008r,

Z art. 24 ust. 4 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych ( t.j. Dz.U.2023.1230) wynika, że należności z tytułu składek ulegają przedawnieniu po upływie 5 lat, licząc od dnia, w którym stały się wymagalne,z zastrzeżeniem ust. 5-6.

Art. 24 ust. 5 niniejszej ustawy stanowi: " Nie ulegają przedawnieniu należności z tytułu składek zabezpieczone hipoteką lub zastawem, jednakże po upływie terminu przedawnienia należności te mogą być egzekwowane tylko z przedmiotu hipoteki lub zastawu do wysokości zaległych składek i odsetek za zwłokę liczonych do dnia przedawnienia" . Natomiast z art. 24 ust. 6 tejże ustawy wynika, że bieg terminu przedawnienia, o którym mowa w ust. 4, ulega zawieszeniu od dnia śmierci spadkodawcy do dnia uprawomocnienia się postanowienia sądu o stwierdzeniu nabycia spadku albo zarejestrowania aktu poświadczenia dziedziczenia, nie dłużej jednak niż do dnia, w którym upłynęły 2 lata od śmierci spadkodawcy.

zapewne dług SKOK

Na pewno będzie już przedawniony.

Jeśli chodzi o ZUS, to dobrze rozumiem, że jak zmarł w 2016, składki zaległe są za 2008, a ostatnia sprawa spadkowa miała miejsce maj 2023, początek sprawy spadkowej bodajże 2022r, to tak czy siak się przedawniły?

Z informacji z tej Kancelarii dług w Skok był zaciągnięty styczeń 2016, Pan Wujek zmarł grudzień 2016, to chyba za świeża sprawa na przedawnienie :(.

za świeża sprawa na przedawnienie

Nie Ci nie wiadomo, czy był jakiś wyrok w tej sprawie? Być może SKOK sprzedał tenże dług firmie windykacyjnej bez przeprowadzonej sprawy sądowej. W takim przypadku dług byłby przedawniony ( art. 118 K.c.).

W orzecznictwie podkreślono: "W konsekwencji przyjąć należy, że termin przedawnienia roszczeń o zwrot pożyczek będących przedmiotem sporu w niniejszej sprawie wynosi trzy lata (art. 118 KC) i rozpoczął bieg z datą ustania członkostwa pożyczkobiorcy w spółdzielni tj. z datą jego śmierci (art. 35 ustawy o SKOK w związku z art. 120 § 1 KC), a upływ terminu przedawnienia Sąd jest zobowiązany badać z urzędu (art. 117 § 2(1) KC)" - Wyrok Sądu Okręgowego w Gliwicach z dnia 9 marca 2023 r. (sygn. akt I C 165/22).

pepakepa napisał:
Wanda67 napisał:
Nie Ci nie wiadomo, czy był jakiś wyrok w tej sprawie? Być może SKOK sprzedał tenże dług firmie windykacyjnej bez przeprowadzonej sprawy sądowej. W takim przypadku dług byłby przedawniony ( art. 118 K.c.).

Niestety nic mi nie wiadomo o wyroku, mam tylko pismo, że moje dane osobowe są przetwarzane na skutek nabycia właśnie przez Fundusz Zamknięty od Skok w dniu 30.11.2017 wierzytelności z tytułu nieopłaconych należności wynikających z umowy nr (..) z 2016r.

nabycia właśnie przez Fundusz Zamknięty od Skok w dniu 30.11.2017

Dług został sprzedany w wyniku cesji wierzytelności. SKOK pozbył się w ten sposób długu i teraz nowym wierzycielem jest jeden z Funduszy Sekurytyzacyjnych Zamkniętych. Na pewno będzie chciał go odzyskać, mimo jego przedawnienia. Póki co, poczekaj na "ruch" ze strony Funduszu. Może to być list zwykły , w którym jest zawarta propozycja spłaty długu osoby zmarłej. Jakakolwiek zgoda z Twojej strony spowoduje przerwanie biegu przedawnienia , a tym samym uznanie długu Twojego zmarłego Wujka.

Podstawa prawna:
Art. 123. § 1. Kodeksu cywilnego ( t.j. Dz.U.2023.1610):
"Bieg przedawnienia przerywa się:
1) przez każdą czynność przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed sądem polubownym, przedsięwziętą bezpośrednio w celu dochodzenia lub ustalenia albo zaspokojenia lub zabezpieczenia roszczenia;
2) przez uznanie roszczenia przez osobę, przeciwko której roszczenie przysługuje;(-)".

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuje za cenne info.
Mam nadzieję, że informacja z Kancelarii o przetwarzaniu danych osobowych i brak ruchu z mojej strony nie jest powodem do przerwania biegu przedawnienia?
Czyli jeśli dostanę jakieś wezwanie do zapłaty to póki co, nie robić nic?

Wanda67 napisał:
Może to być list zwykły , w którym jest zawarta propozycja spłaty długu osoby zmarłej. Jakakolwiek zgoda z Twojej strony spowoduje przerwanie biegu przedawnienia , a tym samym uznanie długu Twojego zmarłego Wujka.
Ja bym prosił o wytłumaczenie. W jaki sposób można przerwać bieg przedawnienia roszczenia dla którego upłynął czas wymagany prawem do uznania go za przedawnione. Nie rozpędziłaś się za bardzo?

informacja z Kancelarii o przetwarzaniu danych osobowych i brak ruchu z mojej strony nie jest powodem do przerwania biegu przedawnienia?

Z informacją przekazaną z kancelarii możesz zawsze się zapoznać i więcej nie robić nic w tym kierunku t.j. nie pisać, ani nie odbierać żadnych telefonów z firmy windykacyjnej. Wszystkie rozmowy są nagrywane i prowadzone tak, żeby bieg przedawnienia został przerwany.

można przerwać bieg przedawnienia roszczenia dla którego upłynął czas wymagany prawem do uznania go za przedawnione

Fundusze Sekurytyzacyjne Zamknięte skupują długi aktualne i przedawnione. W przypadku długów przedawnionych chcą je odzyskać. W tym celu wysyłają do dłużnika lub jego spadkodawców pisma wzywające do ich spłaty. Proponują zawarcie ugody, straszą sądem. Jeżeli adresat zgodzi się na "ich" propozycje ugodowe , wtedy następuje przerwanie biegu przedawnienia i firma ma prawo egzekwować tenże dług . Najlepiej jest nie utrzymywać z firmą windykacyjną żadnych kontaktów. Jak odda sprawę do sądu, wtedy na wydany przez sąd nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym przysługuje sprzeciw. Adresat sprzeciwu podnosi wtedy, że żądane przez firmę windykacyjną roszczenie jest przedawnione. W takim przypadku sąd uchyla wydany nakaz zapłaty.

Podstawa prawna: 1. Art. 505 Kodeksu postępowania cywilnego (K.p.c.), t.j. Dz.U.2023.1550:
§ 1. Od nakazu zapłaty pozwany może wnieść sprzeciw.
§ 2. Nakaz zapłaty traci moc w części zaskarżonej sprzeciwem.

2. Art. 480 (2) § 1 K.p.c. w nakazie zapłaty sąd nakazuje pozwanemu, aby w terminie oznaczonym w nakazie zaspokoił roszczenie w całości wraz z kosztami albo wniósł środek zaskarżenia.
Z treści § 2 pkt 1 K.p.c wynika, że sprzeciw od nakazu zapłaty na leży wnieść w ciągu dwóch tygodni od dnia doręczenia nakazu w przypadku nakazu zapłaty wydanego w postępowaniu upominawczym, gdy doręczenie nakazu pozwanemu ma mieć miejsce w kraju.

Ostatnia edycja:
Powrót