Podatek spadkowy i podatek od zakupu mieszkania w Polsce i we Francji

• Autor wątku Autor wątku edsaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

edsaw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mieszkalem w Polsce, teraz we Francji, w ktorej place normalne podatki dochodowe. Gdzie jest lepiej zaplacic podatek od spadku (~50000zl) w Polsce i od kupionego tam rowniez mieszkania(~150000zl), bo zamierzam to zrobic. Czy wogole mam jakis wybor, Francja lub Polska? Jak by to sie w liczbach konkretnie przedstawialo?
Na spadkowej rozsprawie, ktora jeszcze toczy sie w polskim sadzie, podalem moj adres w Polsce, nie wiem czy dobrze zrobilem i co sie stanie jak teraz to zmienie, ale wtedy bede musial napewno to wszystko zglosic tez we francuskim urzedzie skarbowym. Nie wiem dokladnie, ale przy drugiej grupie spadku (ja spadkobierca siostrzeniec spadkodawczyni, bo byla to siostra mojej mamy) chyba procentowo mniej podatku zaplacilbym we Francji niz w Polsce i byloby to wszystko chyba prostsze tutaj mnie zalatwiac, ale moze jest to umowami miedzynarodowymi juz dawno ustalone i nie musialbym wlasciwie Wam zawracac glowy ?!
Bardzo prosze o fachowe info.

Jeśli nabyłeś w drodze spadku majątek w Polsce, to powinieneś zapłacić podatek od spadków i darowizn w Polsce. To, czy musisz też rozliczyć się z podatku we Francji polskiego fiskusa nie interesuje.

Jeśli spadek nabyłeś po osobie z najbliższej rodziny, to wystarczy go w Polsce zgłosić - będzie wolny od podatku.

Powrót