podatek w Danii

• Autor wątku Autor wątku nerigo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nerigo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
W 2008 r. pracowalem w Danii. Pracodawca /polski, z siedzibą w Irlandii/ potrącał z wynagrodzenia podatek, ale najprawdopodobniej go nie odprowadzał. Niedawno otrzymałem ze SKAT w Danii informację o wysokości otrzymanego wynagrodzenia i koniecznośći rozliczenia dochodu z fiskusem. W informacji brak jakiejkolwiek wzmianki o zaplaconym zaliczkowo podatku. Pracodawca zmienil nazwę i prowadzi dzialalność w Irlandii pod innym szyldem.
Proszę o pomoc jakie powinienem podjąć kroki, aby uniknąć problemów duńskim urzędem podatkowym ?

Nie wiem, czy nie odpowiadam za późno, ale najłatwiej będzie się skontaktować ze Skatem. Możesz napisać w j.angielskim.

SKAT: E-mail til SKAT
wybierz: Jeg henvender mig som Borger, potem: Skat herunder bla. frikort, skattekort og årsopgørelser, następnie:Selvangivelse og årsopgørelse i Spørgsmål til selvangivelse og årsopgørelse for skatteåret 2009 og ældre.

Myślę, że z resztą formularza do kontaktu sobie poradzisz. Duński CPR (czasem personnummer) to jakby polski PESEL. Powinien być wpisany w prawym górnym rogu Årsopgørelse. Możesz dołączyć skany kopi wypłat, aby dokładnie przedstawić problem w Skacie.

Dzięki!

Nie zapomniej, że każdy ma kwotę wolną od podatku w wysokości około 42tys koron (na rok). Zwrot przychodzi na konto podane w urzędzie, więc sprawdź, jakie konto zostało podane.

I jeszcze zapytaj się swojego pracodawcy o Feriepenge, tzw. wakacyjne. W Danii zawsze 12.5% przesylane jest do Feriekonto, czyli funduszu wakcyjnego.
Może podam na przykładzie: masz minimalna stawkę godzinową 97,50kr, zaś w tym 12,5% feriepenge.
Feriekonto wysyła od lutego aż do kwietnia listy, w których podaje uzbieraną kwotę i prosi o wypełnienie dni wolnych oraz podanie konta, na które należy przelać pieniądze.

Powrót