Podatek za allegro? Ktoś coś wie?

• Autor wątku Autor wątku TomaszWu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TomaszWu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam

Kilka dni temu poprzez ogłoszenie znalazłem prace jako osoba pośrednicząca w sprzedaży różnych towaró na portalu allegro.pl. Podpisałem elektronicznie umowę, nie była za długa lecz konkretna. Nie było nic na temat podatkow tylko obowiązki itd... Dostaje opis aukcji i zdjęcia, musze to tylko wystawic na swoim koncie za co dostaje określony % wartości sprzedaży. Niby wszystko ok ale nie wiem czy bede musial pozniej zaplacic jakis podatek jak np wystawilem 3 przedmioty na sume 6000zł. W umowie nic nie ma o podatkach ale boję się ze skarbówka sie przyczepi do mnie...kiedyś...może...
Ktos coś wie co mnie czeka i czy sie wycofac ?

TomaszWu napisał:
ale boję się ze skarbówka sie przyczepi do mnie...kiedyś...
No i bardzo słusznie się boisz bo US Cię dopadnie i wyssie jak gąbkę. Pomijając to, że powinieneś zarejestrować działalnośc gospodarczą i płacić podatki to cała ta "umowa" śmierdzi przekrętem na kilometr. Jak coś z towarem będzie nie tak: uszkodzony, kradziony to jak myślisz, komu w pierwszej kolejności klient i policja flaki wyprują ? Tobie !
Zamykaj te aukcje biegiem ! Ja nawet bym poszedł na policję i zgłosił ten temat bo podejrzewam, że to grupa jakiś cwaniaków i nie jesteś ani pierwszy ani ostatni.

Kto ma wysłać towar do klienta ? Oni czy Ty go masz ?
Na czyje konto mają iść pieniądze za aukcję ?

Ostatnia edycja:
"Podpisałem elektronicznie umowę" - to w sumie nie jest to żadna umowa. Umowę podpisuje się albo własnoręcznie albo bezpiecznym podpisem elektronicznym!

Ta działalność wydaje się być dość dziwna. Uważaj, żeby nie wpaść w jakieś przekręty. Skończ z tym jak najszybciej.

Powrót