Podatek za wpływy na konto

• Autor wątku Autor wątku DarekEs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DarekEs

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam,
w tym roku pierwszy raz się rozliczam i mam pytanie.
W 2012 roku miałem kilka przelewów związanych ze sprzedaniem szablonów graficznych stron internetowych, które sam wykonałem. Sprzedałem ich dokładnie 2, na łączną kwotę 1100 zł (po 500 i 600). Należność wpłynęła na moje konto bankowe. Nie prowadzę działalności gospodarczej, ponieważ nie sprzedaje ich w sposób ciągły i w najbliższej przyszłości również nie będę sprzedawał. Sprzedawałem to głównie znajomym, którzy byli na to chętni i potrzebowali grafiki na stronę.
I teraz pojawia się pytanie. Czy mam to wpisać w PIT? Czy muszę za to opłacić podatek?
Aktualnie pracuję na umowę zlecenie.
Proszę o wyrozumiałość, ale mam małą wiedzę w temacie, a nie chce sobie w przyszłości narobić żadnych problemów :) Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
nikt nie jest w stanie udzielić odpowiedzi na moje pytanie?

Jeżeli były to umowy o dzieło/umowy zlecenia, gdzie stroną były osoby prywatne, podatek odprowadza wykonawca. Jeżeli zamawiającymi były "firmy" (nawet gdy są to pojedyncze osoby w jakikolwiek sposób prowadzące DG), podatek odprowadzają one.
Pana w PIT dotyczy rubryka przychodów z prac wykonywanych osobiście.

Grafika sprzedawana była osobom prywatnym. Nie było do tego żadnych umów, gdyż była to zwykła sprzedaż czegoś gotowego.

No to była tak samo wiążąca umowa ustna. "Coś gotowego" to klasyk: umowa o dzieło. Zakładam, że jest Pan autorem, tzn. dzieło nie jest przeróbką jakiegos innego "gotowca". Jeżeli założenie jest słuszne, KUP (koszty uzyskania przychodu) wynosi 50%.

Gotowego w sensie, że wykonałem sobie to jakiś czas temu ucząc się grafiki, a z racji, że praca została wykonana i leżała bezczynnie postanowiłem ją sprzedać - o to mi chodziło. Wszystko zostało wykonanie od podstaw przeze mnie.

No to umowa o dzieło, KUP 50%, podatek - 18% od 1/2 wartości.

Rozumiem, że mam podpisać z tymi osobami umowy o dzieło, tak?

DarekEs napisał:
Rozumiem, że mam podpisać z tymi osobami umowy o dzieło, tak?
Nie. Umowy zostały zawarte w formie ustnej.

Okej :)
Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi w temacie, który uważam za rozwiązany :)
Pozdrawiam serdecznie.

Powrót