podatki a allegro

• Autor wątku Autor wątku krokodylek00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krokodylek00

Użytkownik
Odpowiedzi
49
witam,
wiem że były już takie tematy, ale nie znalazłem w nich satysfakcjonujących mnie odpowiedzi.
Do rzeczy. Od niedawna sprzedaję na allegro surowce w pewnej grze MMORPG.
Na allegro jest dużo takich aukcji, nie są usuwane przez adminów, gdyż surowce pozostają nadal własnością firmy, do której gra należy.
Zarobiłem na tym ostatnio dość sporo, i tu jest moje pytanie.
Domyślam się, że trzeba od tego odprowadzić podatki..tylko w jaki sposób?
Przyznam, że pełnoletni jeszcze nie jestem, więc musieliby to zrobić moi rodzice. Z tego co się orientuje, jeśli zaznaczyliby w zeznaniu podatkowym (jeśli mylę pojęcia wybaczcie, nie jestem zorientowany w tym temacie:) ), źródło dochodów jako inne, trzeba złożyć jakieś potwierdzenie tego..czyli co? czy allegro wystawi mi jakąś hm, fakturę na ilość sprzedanych przedmiotów?
proszę o odpowiedź, bo handel idzie całkiem nieźle, ale nie chcę sobie ani tym bardziej rodzicom narobić żadnych problemów:)
pozdrawiam

Konto na Allegro założone na Ciebie? No to wycieczka do Urzędy Skarbowego, wniosek o nadanie NIP i rozliczasz się samodzielnie. Dodatkowo, jeśli sprzedaż prowadzisz w sposób ciągły i zorganizowany, zacznij czytać o działalności gospodarczej.

No właśnie, konto jest na mojego tatę.
Używałem go od dawna, wtedy jeszcze nie było kont juniorskich. Teraz nie zakładałem jakoś nowego, bo i po co.
Pieniążki natomiast idą na moje konto bankowe, założone na mnie.
No i tak, co można rozumieć przez działalność zorganizowaną. Ciągła, to rozumiem, ale zorganizowana?

czy ktoś mi odpowie?
bo widzę, że zainteresowanie tematem wyżej o jakimś zdjęciu jest duże, wielu z Was wypowiada się tam po kilka razy, ale na moje pytania to już nikt nie odpowie..;)

zwykly uzytkownik allegro wystawia rzeczy od czasu do czasu a ty prowadzisz handel ciagly i zorganizowany czyli staly towar i ciaglosc kolejnych sprzedazy.Co do konta to wedlug regulaminu itp nie mozesz operowac na koncie i jak przyczepi sie urzad skarbowy to do twojego ojca nie do ciebie wiec zaloz swoje konto

czyli mam rozumieć że musiałbym założyć działalność gospodarczą?
to trochę śmieszne, bo wyciągnę może kilka stów na miesiąc, może nawet ledwo starczy na opłacenie tej działalności..bo z tego co słyszałem to 500-600zł.. tylko pytanie po co tyle zachodu, żeby praktycznie całe pieniądze na które można powiedzieć ciezko zapracowalem, bo taki handel naprawde pochlania troche czasu oddac skarbowce?
bez sensu

Powrót