Podatki dla nowych firm

• Autor wątku Autor wątku lucasp17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lucasp17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam,
W najbliższym czasie planuje otworzyć firmę, która będzie zajmowała się importem napojów z innych krajów unii europejskiej.

W tym momencie staram się stworzyć biznesplan i wycenę produktu, jednak przez brak wiedzy o podatek mam ogromny problem. Zdaję sobie sprawę z tego, że jest nowy podatek cukrowy, który w takiej sytuacji spoczywałby na mnie. Ale mam pewne wątpliwości, bowiem z tego co zrozumiałem obowiązek podatkowy powstaje w momencie sprzedaży do punktu sprzedaży detalicznej. A co w przypadku sprzedaży do hurtowni? Co więcej, co jeśli hurtownia prowadzi również sprzedaż detaliczną? Nie ukrywam, że dla mnie najlepszym wyjściem byłoby płacenie tego podatku dla każdej transakcji, tylko czy wtedy nie dojdzie do jego zdublowania i windowania ceny produktu do ogromnego poziomu?

Drugi podatek jaki znalazłem to podatek recyklingowy w przypadku wprowadzania na rynek różnych opakowań. W moim przypadku napoje będą przyjeżdżać w butelkach plastikowych, zgrzane w folię, ustawione na paletach na kartonowych przekładkach i owinięte folią. Po przyjeździe do polski, konieczne będzie naklejenie polskich etykiet, więc produkty trzeba będzie ponownie zgrzewać folią i ustawiać na paletach. Przy czym usługę etykietowanie będę zlecał zewnętrznej firmie. Do mnie ma trafiać już gotowy do sprzedaży produkt. Ale żeby trafił on do klienta to ponownie będzie ustawiany na palecie według zamówienia i owijany folią. Czy w tej sytuacji ja muszę ponieść jakieś opłaty? Czy za każdy etap przedstawiony powyżej czy tylko za część.

Nie wiem czy są też jakieś inne podatki czy opłaty, które mnie dotyczą. Prosiłbym o pomoc, bez prawidłowych obliczeń cały projekt nie będzie miał żadnego sensu, a ja też od samego początku chcę działać zgodnie z prawem.
Dziękuję

Powrót