Podatki i ubezpieczenie w Niemczech - małżeństwo

• Autor wątku Autor wątku marekkoszmarek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marekkoszmarek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Drodzy Forumowicze,

od sierpnia tego roku zaczynam pracę w Niemczech (umowa o pracę). Moja małżonka jest nauczycielką i na tą chwilę jest na tzw. "Urlopie dla poratowania zdrowia" - do końca 2017 - pobiera chorobowe ale nie pracuje a następnie z początkiem 2018 rezygnuje z pracy. Wyjedzie ze mną i naszą córą do Niemiec.

Na stronce https://dojczland.info/klasy-podatkowe-w-niemczech/ znalazłem informacje że jest możliwość wspólnego rozliczenia się w Niemczech z małżonkiem który pracuje (w naszym przypadku pobiera świadczenia) w Polsce. Oraz informację że ja (jako pracujący w Niemczech) mogę się ubiegać o 3 grupę podatkową jeżeli zarobki mojej małżonki w Polsce nie przekraczają 16701 EUR.

Praktykował ktoś coś takiego? Czy dla Niemieckiego Finanzamtu w moje sytuacji przydzielą mi 1 grupę podatkową jakoże żona pobiera świadcznia poza granicami Niemiec?

Druga sprawa to ubezpieczenie. Czy małżonka może jednocześnie być ubezpieczona zdrowotnie w Polsce (NFZ) i w Niemczech (ktorakolwiek ich kasa chorych). Karta nauczyciela pozwala jej na wyjazd zagranice a nie chcę z grypą wracać z żoną do polski do lekarza :)

Z góry dzięki za odpowiedź lub o linka do wątku który opisuje podobny problem (ja takowego nie znalazłem ale może ślepy jestem :) )

Ostatnia edycja:
Masz prawo do wspolnego z zona opodatkowania w DE (III klasa) jesli wasze wspolne zarobki poza granicami DE wynosza polowe tej kwoty (jest to kwota wolna od podatku w DE dla 2 osob) ktora wymieniles (gdybys byl np. Czechem to przyslugiwalaby Ci cala kwota ).
Urzad pewnie z automatu da Ci I klase. Zanosisz wtedy akt malzenstwa i zmieniasz od reki na III.

Obywatel Uni nie moze byc ubezpieczony rownoczesnie w dwoch panstwach czlonkowskich. Zona bedzie miala polskie ubezpieczenie, ktore przeniesie do Niemiec i bedzie mogla tu korzystac z opieki zdrowotnej bezkosztowo. Dziecko w tym przypadku bedzie mialo ubezpieczenie kraju zamieszkania (czyli bedzie podpiete do Twojego ubezpieczenia)

pzdr

Arodzik napisał:
Masz prawo do wspolnego z zona opodatkowania w DE (III klasa) jesli wasze wspolne zarobki poza granicami DE wynosza polowe tej kwoty (jest to kwota wolna od podatku w DE dla 2 osob) ktora wymieniles (gdybys byl np. Czechem to przyslugiwalaby Ci cala kwota ).
Urzad pewnie z automatu da Ci I klase. Zanosisz wtedy akt malzenstwa i zmieniasz od reki na III.

Dzięki ogromne za odpowiedź.

Nie wiem czy dobrze to zrozumiałem. Ja zaczynam pracę w Niemczech od sierpnia 2017.

Czyli muszę zsumować swoje zarobki w Polsce do lipca 2017 i żony z całego 2017 i ta kwota musi być mniejsza niż te 8000 z groszami?

Chodzi mi o to czy Finanzamt jest zainteresowany tym ile zarobilem w Polsce przed zameldowaniem sie w Niemczech?

Ostatnia edycja:
Licza sie Twoje i zony zarobki z calego 2017 roku uzyskane poza terenem Niemiec (czyli przed sierpniem 2017 tez). Te Wasze zsumowane zarobki (brutto!) musza byc nizsze od kwoty wolnej od podatku dla jednej osoby w DE, czyli 8tys euro "z groszami".

Dodatkowo zarobki te MUSZA byc z pracy najemnej (tj. Etat). Gdy pochodza z Dzialalnosci Gospodarczej, to sie nie licza (ale trzeba wiedziec co trzeba zrobic by sie nie liczyly; zakladam ze Cie to nie dotyzcy, wiec nie chce mi sie tego opisywac).

Dawno sie tym tematem nie interesowalem (dotyczyl mnie kilka lat temu), ale cos mi sie jeszcze przypomina ze jezeli rozpoczniesz prace w drugiej polowie roku (czyli nie przepracujesz min. 6 miesiecy), to byc moze kwota wolna od podatku jest inna, lub wogole w tym roku nie mozesz byc na III klasie. Nie chce mi sie tego szukac w przepisach. Moze ktos sie jeszcze wypowie lepiej obeznany. A moze sie w tym punkcie calkowicie myle.

marekkoszmarek
W Polsce i w niemczech będziesz się rozliczał z Finanzamtem.
Z Polski weś z finansowego druki że w Polsce rozliczasz się z podatkiem z żoną na to czekasz 1 tydzień. Inaczej będziesz miał 1.W Polsce będziesz musiał się rozliczyć za czas pracy w Niemczech. Nie wiem czy żona będąc na chorobowym może podjąć legalnie prace co na to ZUS.

Chodzi mi o to czy Finanzamt jest zainteresowany tym ile zarobilem w Polsce przed zameldowaniem sie w Niemczech? TAK

Powodzenia

Ostatnia edycja:
Dodam tylko, że jeśli w Polsce nie masz co odliczyć od podatku za 2017 rok, to będziesz musiał polskiemu fiskusowi dopłacić najprawdopodobniej, gdyż Twoje zarobki w De spowodują wzrost stopy procentowej według której będzie wyliczany podatek w Polsce.

nika44 napisał:
Dodam tylko, że jeśli w Polsce nie masz co odliczyć od podatku za 2017 rok, to będziesz musiał polskiemu fiskusowi dopłacić najprawdopodobniej, gdyż Twoje zarobki w De spowodują wzrost stopy procentowej według której będzie wyliczany podatek w Polsce.

Dzięki za informację. Rozumiem że chodzi o ewentualne wskoczenie w drugi próg podatkowy w Polsce (32%)?

Nie koniecznie musisz wskakiwać w drugi próg. Jeśli w ciągu danego roku podatkowego częśc roku pracujesz w PL, a drugą cześć w np. w DE, to do wyliczenia wysokości podatku w Pl potrzeba ustalić wysokość stopy procentowej.
Im krócej w danym roku pracujesz w Pl a im dłużej w De, tym więcej będziesz musiał oddać polskiemu fiskusowi:(

Powrót