podatki Niemieckie

• Autor wątku Autor wątku rebus66
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rebus66

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam. Mieszkam w Niemczech od niedawna zameldowany, ale w dalszym ciągu posiadam sklep internetowy w Polsce. Ogólnie wiadomo o co mi chodzi, nie chce płacić dużego podatku bo i tak już płacę bardzo duży.

W Polsce mam firmę i płacę VAT i 19% podatek liniowy. W przyszłym roku będę składał deklarację za podatek dochodowy w Niemczech. Ja tu nie zarabiam, więc moje dochody z Niemiec są 0, natomiast będę musiał wykazać
bardzo duży dochód z zagranicy czyli z Polskiej firmy. Dochód na pewno dostanie się na wysoką skalę podatku dochodowego 42 %. Wiem że z zasady o podwójnym opodatkowaniu, nie będę płacił za to podatku w Niemczech,
bo muszę zapłacić podatek liniowy w firmie Polskiej ALE !, wiem że w Polsce się dopłaca !

Np. jeżeli w Niemczech zapłaciłem 2000eur podatku na podstawie 14 % opodatkowania, a w Polsce na podstawie ich skali zapłacił bym 2500 eur podatku, to muszę dopłacić jeszcze 500 euro w Polsce.
( ustawa o podwójnym opodatkowaniu zwalnia jedynie z tego co się zapłaciło za granicą, ale jak za granicą płaciłeś mniej niż zapłacił być w PL to dopłacasz ), tak mi się wydaje, jeżeli się mylę poprawcie mnie

Podobno w Niemczech jest inaczej i w muszę tylko wykazać dochód z zaagranicy, wykazać że zapłaciłem za to podatek w Polsce i to wszystko. Podobno ale nie jestem pewny.

Mogę jeszcze dodać że mam otwartą filię mojej Polskiej firmy, tutaj w Niemczech. Ona nie wykazuje dochodu. Na razie jedynie szukam klientów, zaznaczylem to bo nie wiem czy to ma jakiś wpływ na płacenie podatku
za firmę w Polsce.

Proszę powiedzieć jak to jest, oraz powiedzieć jak wygląda sprawa z Ubezpieczeniem, bo z tego co wiem to w Niemczech też to działa na zasadzie skali wysokości zarobków. Jeżeli wykaże wysoki dochód z zagranicy ( Z polski z kraju UE ) czy nie będę musiał płacić bardzo wysokiego ubezpieczenia ?

Proszę o pomoc
Pozdrawiam

Odnosnie ubezpieczenia, decyduje miejsce zamieszkania. Poniewaz, jak rozumiem aktualnie zamieszkujesz w Niemczech z zamiarem stalego pobytu, powinienes byc objety niemieckim systemem ubezpieczen spolecznych. W tym celu w Polsce nalezaloby przedlozyc formularz A1 aby nie placic do ZUS.
Odnosnie kwestii podatkowych trzeba sie dokladnie przyjrzec ustawie o unikaniu podwojnego opodatkowania. Wazne tez jest czy dzialanosc zwiazana z prowadzeniem sklepu internetowego jest prowadzona na rynek polski czy tez niemiecki. Poniewaz mieszkasz w Niemczech, urzedy moga zakwestionowac pozornosc prowadzenia dzialanosci w Polsce - zalezy jak i przez kogo ta dzialalnosc jest zorganizowana i wykonywana.

Powrót