Podbijanie licytacji na Allegro

• Autor wątku Autor wątku kurk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kurk

Dzień dobry, ostatnio natknąłem się na aukcje gdzie jestem w 100% pewien że osoba sama sobie podbijała licytacje. Czy taka osoba jest bezkarna?

Ktoś najwyraźniej znalazł sobie sposób, żeby zarobić jak najwięcej. Regulamin allegro tego nie popiera.

Z ciekawości przeczytałem regulamin allegro(być może mało dokładnie, bardziej szukając słów luczowych) ale wygląda na to, że nie zabrania on takiej praktyki

Też z ciekawości zajrzałem. Znalazłem coś takiego:
2.10. Użytkownik może dokonać Rejestracji więcej niż jednego Konta, pod warunkiem, przyporządkowania do każdego z nich innego adresu e-mail. Użytkownik nie może wykorzystywać Kont do dokonywania czynności stanowiących naruszenie postanowień Regulaminu. Niedopuszczalne jest w szczególności:

a. uczestniczenie w danej Licytacji przy użyciu więcej niż jednego Konta,
b. licytowanie lub zawieranie umowy sprzedaży Towarów w ramach Ofert własnych, osób bliskich bądź wspólnie zamieszkujących z Użytkownikiem albo innych podmiotów, z którymi Kupujący pozostaje w relacjach powodujących uzasadnione wątpliwości, że strony działają w porozumieniu, mającym na celu wpłynięcie na wynik Transakcji, w sposób sprzeczny z prawem bądź dobrymi obyczajami,
Ja bym zgłosił sytuację do Allegro i czekał na rozwój sytuacji.

Jak widać mi to umknęło. Jednak nadal, problem jest na poziomie regulaminu allegro, a nie prawa.

Jeśli zgłosisz taką sytuacje do allegro to z pewnością taki użytkownik dostanie ostrzeżenie, lub zablokują mu konto. Nic więcej nie zdziałasz.

Allegro ma to w nosie, proceder znany od lat. Liczy się kasa bo przecież im większa cena końcowa tym większa prowizja, owszem odpisza jacyś konsultanci, ale będzie to kompletnie bez szkody dla sprzedawcy, co najwyżej dostanie jakieś bzdurne ostrzeżenie.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Dla zasady ...z Kodeksu Cywilnego

Art. 70(4). § 1. Strona umowy zawartej w drodze przetargu może żądać jej unieważnienia, jeżeli druga strona lub działająca z nią w porozumieniu osoba trzecia sprzecznie z prawem lub zasadami współżycia społecznego wpłynęła na wynik przetargu. Jeżeli umowa została zawarta na cudzy rachunek, jej unieważnienia może żądać także dający zlecenie.

UWAGA!
CAŁY CZAS SPRZEDAJĄCY W DRODZE LICYTACJI UŻYWAJĄ MULTIKONT ABY PODBIJAĆ NA AUKCJONERZE(SNAJPER)!
Więc należy chłodno sprawdzać cenę "Kup teraz" u innych i ustalić cenę max jaką wypada zapłacić...
W większości przypadków ceny "Kup teraz" u innych są mniejsze od wylicytowanych przez samych sprzedających!

Powrót