Podchorąży a ślub

• Autor wątku Autor wątku pamber
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pamber

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Jestem podchorążym wyższej szkoły oficerskiej. Moje zapytanie brzmi:
1. Czy zmiana stanu cywilnego (czyt. posiadanie rodziny na utrzymianu) powoduje jakieś zmiany w stosunku do reszty podchorążych (np. wyższy żołd, dodatek rodzinny itp.) ?
2. Czy szkoła oficerska która płaci moje ubezpieczenie może również płacić ubezpieczenie małżonki (lub np. odciągać odpowiednia kwotę z żołdu) ?

Jeśli jesteś kawalerem przysługuje Ci mieszkanie- kawalerka. Jeśli masz żonę otrzymujesz M@ lub M#. Jest więc różnica jeśli chodzi o metraż mieszkania. Żołd będzie ten sam. Żona za Ciebie pracować nie będzie i to nie ma wpływu na twoje wynagrodzenie. Co do ubezpieczenia- możesz założyć legitymację ubezpieczeniową dla członków rodziny. Oczywiście umowa o pracę musi być i to że jesteście małżeństwem. Wówczas pod twoje ubezpieczenie przechodzi małżonka a także w przyszłości dzieci.

Wszystko się zgadza, ale widocznie nie uściśliłem: jestem podchorążym odbywającym służbę kandydacką (a nie zawodową) i stąd moje wątpliwości co mi się tak naprawdę prawnie należy ? W związku z tym ponawiam pytania z pierwszego postu.

Lepiej uważaj, ze zmianą stanu cywilnego... Radziłbym brać ślub po zakończeniu służby kandydackiej... Bo znam parę przypadków odmowy - tylko dlatego, że osoba zmieniła stan cywilny... W dobie walk o miejsce w wojsku, nawet zwykła rzecz może być tym punktem, gdzie dostaniesz "STOP" dla twoich marzeń...

Też tak słyszałem ze należy się większe mieszkanie lub dostaje się pieniądze na mieszkanko. Dodatki świąteczne czy inne też są większe. Rodzinę również możesz wziąć na swoje ubezpieczenie.

Powrót