Podejrzana praca przez internet.

• Autor wątku Autor wątku reeyesx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

reeyesx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Na olx widniała oferta pracy "praca zdalna - karta rozliczeń". Po kontakcie z rekruterem otrzymałam odp, między innymi "Wynagrodzenie 4600zl netto miesiecznie. Przez pierwszy miesiac umowa zlecenie. Po miesiacu umowa o prace"
i wzór umowy do wglądu, skopiuje to tutaj bo plik jest za duży aby go załączyć. Czy nie jest to oszustwo? "
Umowa zlecenia

Zawarta w dniu.....................................r. w …........................................ pomiędzy
(data)
(miejscowość)

1. Zleceniodawcą
REWIDENCI BIURO RACHUNKOWE sp z o o
KRS 0000817170
NIP 7752663675
Regon 385010514
ul. WYSOCKIEGO 25
99-300 KUTNO
ŁÓDZKIE
a Zleceniobiorca
(imię nazwisko).......................................
(adres)......................................
(pesel).............................

§ 1

Na podstawie niniejszej umowy Zleceniodawca zleca a Zleceniobiorca zobowiązuje się do wykonania
następujących czynności w godzinach 11:30-18:30 od poniedziałku do piątku
- Przyjmowaniu srodków na swoje konta bankowe,
- Oznaczanie wpłat w bazie danych (po okresie próbnym),
- rozliczanie klientów,
- kontakt z opiekunem
- generowanie kodu/czeku blik
- realizowanie czeków
W przypadku gdy pracownik przywłaszczy sobie środki, wyda je na inne cele lub odeśle do nadawcy
nastąpi zgloszenie sprawy do prokuratury z art. 286
§ 1. Kto doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za
pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania
przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
wraz z pozwem cywilnym o odszkodowanie.

§ 2

1. Za wykonanie prac określonych w § 1 Zleceniobiorca otrzyma po ich wykonaniu wynagrodzenie w
wysokości 4600 zł netto po 30 dniach od wykonania pierwszej transakcji.
Okres próbny trwa 10 dni . Wynagrodzenie w kwocie 1000zł w przypadku zerwania umowy przez
zleceniodawcę.

2. Wynagrodzenie płatne jest na podstawie rachunku przedstawionego przez Zleceniobiorcę.

§ 3

Zleceniobiorca nie może powierzyć prac wymienionych w § 1 innym osobom bez zgody Zleceniodawcy.

§ 4
Umowa zostaje zawarta na 30 dni.

§ 5
W sprawach nieuregulowanych niniejszą umową mają zastosowanie przepisy Kodeksu Cywilnego.
§ 6 Okres wypowiedzenia to 14 dni.

§ 7
Umowa została sporządzona w ….....2............ jednobrzmiących egzemplarzach – po ......1........ dla każdej
ze stron.

(Zleceniodawca) (Zleceniobiorca)
REWIDENCI BIURO RACHUNKOWE sp z o o
IZABELA LIDIA KOTLIŃSKA

i jeszcze odręczny podpis długopisem tutaj. "

Z kilometra śmierdzi. "Rekruter" prawdopodobnie poszywa się pod jakąś firmę. Poczytaj sobie jak działa oszustwo na kod/czek.

Ostatnia edycja:
Rekruter mi teraz odpisał, że rozliczają głównie sklepy, usługi lub towary. A wszystko będzie wpływać na moje osobiste konto, gdyż "jak inaczej chce pani widziec kto wplacil srodki i oznaczyc je w bazie? nie mozna udostepniac hasel do kont". Oraz że firma działa od 4 lat i oferują umowę.

Na 100 procent oszustwo. Będą wystawiać towar na olx którego nie będą wysyłać. Na twoje konto będą wpłacane pieniądze od potencjalnych kupców. Ty te pieniądze będziesz wypłacał oszustom blikiem. Poszkodowani i policja od razu będą ścigać ciebie.
Prawie 5 tys na rękę za taką pracę nie wychodząc z domu? Toż to okazja tysiąclecia.

Rekruter mi teraz odpisał, że rozliczają głównie sklepy, usługi lub towary.
Tak, tak, a ja buduję najwyższy wieżowiec świata, uwierzysz w to, bo tak napisałem?

A wszystko będzie wpływać na moje osobiste konto, gdyż "jak inaczej chce pani widziec kto wplacil srodki i oznaczyc je w bazie? nie mozna udostepniac hasel do kont"
Brednia totalna. Zadzwoń do prawdziwego biura i zapytaj się, to Ci wyjaśnią jak. Ja wysyłam mojemu skany i pdfy faktur i tyle. Nie przelewam nic na konto "mojej" księgowej prócz opłaty za obsługę. Na podstawie ich wyliczeń dostaję dokumenty, z których SAM płacę ZUS, podatek, VAT.

Oraz że firma działa od 4 lat i oferują umowę.
Powtarzam - moim zdaniem podszywa się pod tą firmę.

Ostatnia edycja:
RE: Podejrzana praca przez internet. OSTRZEŻENIE

Jesteśmy właścicielami BIURA Rachunkowego REWIDENCI sp z o.o. .
Nasze dane zostały skradzione z KRS. Sprawę Zgłosiliśmy na Policję i do Prokuratora.
UWAŻAJCIE NA OSZUSTÓW.
Prosimy NIE ZAWIERAĆ żadnych umów przez internet lub Messengera albo inne komunikatory. NIE MA PODPISÓW SKANOWANYCH CZY KSEROWANYCH. Podpis pod tą umową jest fałszywy.

Nasza firma NIE ZATRUDNIA i NIE POSZUKUJE PRACOWNIKÓW.
NIE UMIESZCZAMY OFERT na OLX i innych portalach.

Bądźcie ostrożni nie dajcie się oszustkom i oszustom.

A JEŻELI CZUJNOŚĆ WAS ZAWIODŁA TO rozwiążcie umowę natychmiast, nie odpowiadajcie na maile, nie dajcie się zastraszyć i SZYBKO NA POLICJĘ MOŻE UDA ZŁAPAĆ SIĘ OSZUSTÓW.

Umowa o pracę "na słupa". Tak jakby porządna firma nie mogła przyjmować środków na własny rachunek. W dziale prawa karnego jest już taki wątek. Pani jeździ po Polsce i tłumaczy się z każdego oszustwa (jest przesłuchiwana). Też pracę znalazła na olx. :D

Powrót