podejrzany a świadek w postępowaniu karnym

• Autor wątku Autor wątku nika2612
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nika2612

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Czy ktoś może mi pomóc to zrozumieć?
Ja i kolega zostaliśmy zatrzymani na ulicy z podejrzeniem dokonania zniszczenia mienia(samochodu) Kierowca pojazdu wskazał mnie i kolegę jako osoby, które dokonały tego czynu Podczas przesłuchania nie przyznałem się do winy Tego samego dnia po przesłuchaniu zostałem zwolniony z aresztu Po tygodniu, gdy zapytałem o przebieg dochodzenia poinformowano mnie, że moje zeznania nic nie wnoszą do sprawy i ja występuje w sprawie w charakterze świadka Gdy chciałem zapoznać się z aktami sprawy i zeznaniem poszkodowanego odmówiono mi tego twierdząc, że nie jestem stroną w postępowaniu, ale gdy akta zostaną przekazane do prokuratury mój ewentualny pełnomocnik będzie mógł się z nimi zapoznać Nie potrafię zrozumieć tego: zostałem zatrzymany jako podejrzany a teraz występuje w sprawie jako świadek? Proszę o pomoc :rolleyes:

zostaleś zatrzymany jako osoba podejrzewana o dokonanie tego czynu... podejrzany yo całkiem inny status w sprawie... i bynajmniej te dwa terminy nie są równoznaczne....

Dla mnie też to jest podejrzane, czy mam rozumieć, że policja utrzymuje, że występuje jako świadek, by uniemożliwić mi wgląd w akta sprawy?

nic nie utrzymuje... po prostu nie wykonano nic co dawaloby ci status strony postepowania...

Czyli, nie ma odpowiednich dowodów,aby postawiono mi jakieś zarzuty lub żebym był podejrzany?

tego nie wiem... po prostu na chwile obecna przesluchano cię w charakterze świadka w trybie art. 183 &1 KPK ....

Jedynymi dowodami mogą być zeznania poszkodowanego lub ewentualne zeznania kolegi, który nie wiem czy może przyznał się do winy lub obciążył mnie winą (tego nie wiem jego trzymano prawie 48 godz) Żadne inne dowody nie wchodzą w grę bo nie jesteśmy winni

Powrót