Podejrzany i jego prawa.

• Autor wątku Autor wątku luberad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luberad

Użytkownik
Odpowiedzi
113
Mój syn został wskazany jako sprawca próby gwałtu.Przebywał w tym czasie w miejscowości oddalonej o 100 km od miejsca zdarzenia.W mieszkaniu dokonano przeszukania, zostaliśmy przesłuchani, syn również . Potwierdziły się informacje podane w czasie przesłuchania o miejscu pobytu mojego syna w czasie zajścia i praktycznie został wykluczony z kręgu podejrzanych.
Czy może się domagać pisemnego potwierdzenia , że jest niewinny? Czy może domagać się zadośćuczynienia i w jakiej postaci od osoby, która go oskarżyła? Jeśli tak do kogo się zwrócić?
Pytam o to, ponieważ mój syn i cała rodzina zostaliśmy narażeni na wiele nieprzyjemności (przeszukanie mieszkania, wizyty Policji u sąsiadów i pytania na jego temat, konieczność składania wyjaśnień przez pracodawcę i znajomych syna, a przede wszystkim opinia jaka rozniosła się w miejscowości, w której mieszkamy.
Dziękuję za pomoc.

po pierwsze proszę nie zakładać kolejnych tematów tylko rozstrząsac problem w jednym !!

[cytat="luberad":2y2clkmv]
Czy może się domagać pisemnego potwierdzenia , że jest niewinny? [/cytat:2y2clkmv] po zakończeniu postępowania o ile syn był stroną postępowania dostanie postanowienie o merytorycznej decyzji kończącej postępowanie ,a tam będzie uzasadnienie...

[cytat="luberad":2y2clkmv]Czy może domagać się zadośćuczynienia i w jakiej postaci od osoby, która go oskarżyła? Jeśli tak do kogo się zwrócić? [/cytat:2y2clkmv] po merytorycznym zakończeniu postępowania ,o ile syn okaże się niewinny - do Sądu Cywilnego

Powrót