Podejrzany sprzedawca na allegro

• Autor wątku Autor wątku jak_zyc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jak_zyc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Uprzejmie proszę o pomoc z rozwiązaniem problemu.

Zakupiłem w środę na allegro poprzez kup teraz przedmiot za 175 zł - jest to konto zawierające monety do gry - oczywiście jako osoba fizyczna.
Sprzedawca (nie działa na allegro jako sklep, ale po liczbie komentarzy podejrzewam że działalność powinien mieć) odpisał, że ma problemy techniczne i wysyłka może się opóźnić. W tym samym momencie zamknął swoje ogłoszenie, mimo że zakupiłem 1 przedmiot z 100 wystawionych.
Pojawiły się inne oferty od niego z cenami 5 razy większymi.

Odmówił wydania przedmiotu, z powodów technicznych - to powtarzał kilkakrotnie, ale raz wymsknęło mu się przez telefon, że jak sie ceny zmienią kiedyś to może mi ponownie sprzedać za te 175 zł - tego mu nie udowodnię, bo rozmowy nie nagrywałem. Przed chwilą dostałem maila że sprzedawca zwrócił wpłate.

Moim zdaniem zawarliśmy wiążącą umowę kupna-sprzedaży i powininem dostać towar. Zmiana cen nie powinna mnie interesować. Proszę o pomoc co mogę zrobić

Wygląda na to, że zawarłeś wiążącą umowę i możesz dochodzić jej realizacji nawet przed sądem. Wyślij sprzedającemu pismo z wezwaniem do realizacji umowy - wydania treści cyfrowych (to nie przedmiot)

Specjalnie nie używałem słowa "rzecz", a i tak żle napisałem, no trudno. Dzięki za poprawienie, zapamiętam na przyszłość.

Bardzo dziękuję za odpowiedź, ale pozostaje jedna kwestia - wyślę mu pismo, natomiast on na ten moment nie ma moich pieniędzy. Wysłać pismo polecone i przelewać w ciemno czy czekać na odpowiedź?
Czuję, że ja mu przeleję, on mi odda i tak będziemy sobie robili przelewy.

Sam zdecyduj, umowa jest zawarta i strony są wzajemnie zobowiązane do zapłaty i wydania przedmiotu umowy.

Powrót