Podejrzenia co do niesłusznie pobranego KG

• Autor wątku Autor wątku darnix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darnix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Podejrzewam że mój ojciec niesłusznie pobrał KG na mnie (20l) i mojego brata (10l). Moi rodzice rozwiedli sie rok temu i ojciec wyprowadził sie z domu do swojej nowej partnerki. Pracuje on tam ponad pół roku i tam rozlicza sie z podatku więc KG chyba sie należy. Ostatnio odpakowałem jego list co przyszedł do mojego domu z biura z którym zawsze rozliczał zwroty. Były tam formularze na KG za 5 lat w tył za brata i 4 lata za mnie (uczyłem się do 19-stego roku życia). Ponadto pobrał kopie aktów urodzenia. Ma zasądzone alimenty na brata w wysokości 1200 zł. Moje podejrzenia że KG dostał wzrosły gdy zaczął dosłownie szastać pieniędzmi - kupił w mieszkaniu partnerki nowe meble , 2 samochody , motor i parę różnych innych rzeczy. Moja matka nic z tych pieniędzy nie dostaje dodatkowo ma podejrzenia że jej podpis został sfałszowany ponieważ ona nic nie podpisywała (o ile podpis matki jest potrzebny na wniosku) W związku z tym proszę was o rozwianie moich wątpliwości

1: Jak się upewnić czy ojciec pobrał KG?
2: Jeżeli go pobrał co zrobić aby odzyskać należną matce polowe i kontynuować świadczenie na brata na konto matki?
3: Czy KG będzie mi się należeć jeżeli będę kontynuować nauke zaocznie i pracował mniej niż 20h rocznie?
4:Czy ojciec i jego nowa partnerka o ile jest w to zamieszana nie złamali kodeksu karnego pobierając zasiłek który w sumie miał być przeznaczony na dzieci czyli nas i wydając go sobie na własne potrzeby?

Dziekuje ze odpowiedzi i pozdrawiam
Dawid

tylko w Familienkasse dowiesz się czy twój ojciec pobrał KG. proponuje napisać pismo do Familienkasse o informacje czy pobrał w jakiej wysokości i kiedy wypłacono. zadaj im pytania które cię interesują. Familienkasse niekoniecznie musi ci udzielić informacji ze względu na ochronę danych osobowych, dlatego proponuje uzasadnić to prawdą czyli tym, że dzieci nie skorzystały z tych pieniędzy a ojciec je wykorzystał na własne potrzeby.
musisz wiedzieć która Familienkasse przyznała i znać nr KG aby urząd zlokalizowała waszą rodzinę jako swoje klienta. jeżeli tego nie wiesz może to być trudne. Możesz napisać wtedy do Famlienkasse Chemnitz , która obecnie zajmuje się polskimi sprawami tylko podaj jak najwięcej danych identyfikacyjnych twojej rodziny pełne imiona, nazwiska daty urodzenia, adresy w PL i DE. proponuje wysłać pismo za potwierdzeniem odbioru aby wróciło ci potwierdzenie że niemiecki urząd odebrał twój list.

Dobrze tak zrobie jak bede coś wiecej wiedział to dam znac

Ja bym jeszcze uruchomil prawnika. Prawnik moze wszedzie uzyskac odpowiedz (No prawie wszedzie). I nie wiem czy masz racje Kasztan01 bo ja wysylalem juz kilku znajomym do Bautzen papiery o kindergeld. A jesli sprawa byla juz wczesniej tak jak darnix pisze ze przed 4 laty. To chyba w miejscu zamieszkania. Bo to w tym roku przerzucali sprawy polakow do tego Bautzen.

Podobno przenieśli wszystkie sprawy Polaków i Czechów do Chemnitz - "stare i nowe". niemniej jednak nadal mają problemy z ogarnięciem całej tej dokumentacji.
Z prawnikami byłbym ostrożny, gdyż prawie żaden nie zna się na koordynacji świadczeń rodzinnych. jednak może być przydatny

Powrót