Podejrzenie nieprawidłowego rozliczenia dotacji z Ministerstwa Sportu – brak kontroli i brak reakcji. Co dalej?

• Autor wątku Autor wątku kajfosz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kajfosz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

proszę o pomoc w ustaleniu właściwej drogi prawnej.

Jestem uczestnikiem amatorskich rozgrywek sportowych organizowanych przez stowarzyszenie, które otrzymało dofinansowanie z Ministerstwa Sportu i Turystyki. Po zakończeniu projektu uzyskałem pełną dokumentację rozliczeniową w trybie dostępu do informacji publicznej od MSiT.

Z dokumentów wynika, że projekt został rozliczony i zamknięty, a beneficjent otrzymał ponad 100 tys. zł środków publicznych z Ministerstwa Sportu i Turystyki.

Po analizie dokumentów oraz jako uczestnik rozgrywek mam poważne wątpliwości, czy znaczna część usług została rzeczywiście wykonana w zakresie odpowiadającym przedstawionemu rozliczeniu. Dodatkowo zwróciłem uwagę na powtarzające się faktury wystawiane przez te same podmioty, kolejną numerację części dokumentów oraz inne okoliczności, które w mojej ocenie wymagają dokładnej weryfikacji. Dodatkowo zawyżone faktury za usługi warte kilka tys na np ponad 50 tys złoty. Łącznie w zasadzie nie ma czegoś co by zostało zrealizowane prawidłowo w mojej opinii jak i całej społeczności.

Dodatkowo warto zaznaczyć, że organizator konsekwentnie odmawia udzielania informacji dotyczących funkcjonowania stowarzyszenia i sposobu wydatkowania środków, mimo że prowadzi stowarzyszenie realizujące zadania finansowane z pieniędzy publicznych. Zamiast odpowiadać na pytania lub wyjaśniać zgłaszane wątpliwości, osoby domagające się informacji mają być usuwane z prowadzonych rozgrywek, blokowane w kanałach komunikacji oraz publicznie dyskredytowane i oczerniane.

Złożyłem do Ministerstwa Sportu i Turystyki wniosek o przeprowadzenie kontroli. Otrzymałem odpowiedź, że kontrola nie zostanie przeprowadzona, ponieważ plan kontroli na bieżący rok został już zatwierdzony. Nie uzyskałem natomiast informacji, czy ktokolwiek zweryfikował faktyczne wykonanie usług, czy ograniczono się wyłącznie do sprawdzenia dokumentów przedstawionych przez beneficjenta.

O sprawie poinformowałem również lokalny Ośrodek Sportu i Rekreacji, który udostępniał publiczną infrastrukturę sportową do realizacji projektu. Przekazałem posiadaną dokumentację oraz opisałem wątpliwości dotyczące wykorzystania środków publicznych. Rozwiązanie ograniczyło się do zorganizowania spotkania organizator vs uczestnicy, oczywiście organizator odmówił

Moje pytania są następujące:

1. Jeżeli istnieją uzasadnione wątpliwości, że środki publiczne mogły zostać rozliczone niezgodnie z rzeczywistym wykonaniem usług lub że część faktur mogła nie odzwierciedlać faktycznego zakresu wykonanych prac, to jaki organ jest właściwy do zbadania takiej sprawy?
  2. Czy powinienem kierować sprawę do prokuratury, Policji, Najwyższej Izby Kontroli, Krajowej Administracji Skarbowej, czy do jeszcze innego organu?
  3. Czy Ministerstwo Sportu i Turystyki, rozliczając projekt finansowany ze środków publicznych, ma obowiązek zweryfikować rzeczywiste wykonanie usług, czy wystarczające jest przedstawienie faktur przez beneficjenta?

Zależy mi wyłącznie na ustaleniu, jaki organ w Polsce ma kompetencje do zbadania takich okoliczności, skoro projekt został już rozliczony i zamknięty, Ministerstwo nie planuje kontroli, a lokalny Ośrodek Sportu i Rekreacji twierdzi ze ma związane ręce mimo że moje zdanie potwierdza 95% uczestników ligi i projektu.

Będę wdzięczny za wskazanie właściwej ścieżki postępowania, albo jakiekolwiek rady.

Ostatnia edycja:
Powrót