P
pysiek82
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 191
Moje pytanie dotyczy dość nietypowej sprawy, na pozór jasnej i prostej. Sprawa jest cywilno ? karna. Część cywilna dotyczy stwierdzenia nabycia spadku przez spadkobiercę wskazanego w testamencie, jednocześnie istnieje tylko jeden spadkobierca ustawowy. W trakcie posiedzenia o stwierdzenie nabycia spadku spadkobierca wskazany w testamencie i ustawowy zostali zapytani czy istnieją inni uprawnieni do spadku, obie osoby zaprzeczyły. Po pewnym czasie pojawiły się cztery osoby które twierdzą, że są dziećmi spadkodawcy, spadkodawca ze związku małżeńskiego posiadał tylko jedno dziecko i tylko ono było przez niego uznane, osoby te posiadają inne nazwisko w akcie urodzenia niż nazwisko spadkodawcy. Jedna z tych osób złożyła wniosek do Sądu o poszerzenie kręgu spadkobierców ustawowych w związku z ich pominięciem przy złożeniu wniosku o nabycie spadku, Sąd jednak oddalił wniosek. W chwili obecnej spadkobierca wskazany w testamencie i ustawowy byli przesłuchani w charakterze podejrzanych o popełnienie przestępstwa z art. 233§1.
Moje pytanie:
Czy są podstawy by stawiać zarzuty z 233§1 na podstawie zeznań w sumie 4 osób które twierdzą, że są dziećmi nie mając na to żadnych dowodów, prócz swoich twierdzeń, wszystko wskazuje na to, że prokurator opiera się tylko na zeznaniach tych osób :?:
Moje pytanie:
Czy są podstawy by stawiać zarzuty z 233§1 na podstawie zeznań w sumie 4 osób które twierdzą, że są dziećmi nie mając na to żadnych dowodów, prócz swoich twierdzeń, wszystko wskazuje na to, że prokurator opiera się tylko na zeznaniach tych osób :?: