Podejrzenie opinie biegłego?

• Autor wątku Autor wątku eryk101
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eryk101

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Wiem nie wiem w jakim dziale to napisać.
W skrócie sprawa toczy się o zniszczenie 2 telefonów komórkowych. Incydent miał miejsce w grudniu 2023roku. Biegły sądowy aktualnie oszacował wartości tych telefonów że niby w tamtym czasie były warte 270 i 370 zł. A na dzień dzisiejszy w punktach sprzedaży telefonów używanych za są w tych lub nieco wyższych cenach. Mam oświadczenia z 4 różnych punktów sprzedaży z różnych miast o aktualnej cenie tych modeli oraz o szacunkowej wartości na rok 2023. Według biegłego sądowego wartości 2 roku 23 była niższa niż dziś w punktach sprzedaży telefonów użwanych. Dodatkowo na dzisiejszej rozprawie biegły poczuł się urażony i stwierdził że wartość może być jeszcze niższa. A cały problem w tym że wartość szkody będzie po niżej 800 zł co oznacza miska szkodliwość czynu i sprawcy się upiecze.

Czy może ktoś doradzić jakieś rozwiązanie tego problemu. Ps. Dodam że sama opinia biegłego sądowego brzmi bzdurnie i mało ściśle i sam stwierdza że nie jest w stanie tego dokładnie oszacować ma tamten czas, a teraz unosi się dumą i "robi na złość pod górę". Pomoc

Znajdź innego biegłego, który wyda korzystną dla Ciebie opinię.

Masz prawo wnieść zarzuty do wydanej opinii biegłego i przedstawić własne dowody. Możesz też wnioskować o powołanie innego biegłego w związku z powstałą sytuacją.

Z tym że tego biegłego powołał sąd w Świdnicy. Nie ukrywam że to prowincja więc że znalezieniem innego biegłego w rejonie nie jest łatwo.
Ps. Na ostatniej sprawie biegły stwierdził że może wystawić nowa opinie ale wartos będzie niższa. Rozumiem że na dzień dzisiejszy wartość może spadać ale nie może spadać na rok 2023. A sąd się przychyla do pini biegłego. Nawet gdy zapytałem chatgpt o wartości danego modelu na grudzień 23roku. To momdrzej napisał niż biegły. Ale to w ogóle nikogo nie interesuje poza poszkodowana, a sprawcy się ma upiec ☹️😯☹️

Powrót