Podejrzenie wyłudzenia renty chorobowej

• Autor wątku Autor wątku ZagubionaWMarzeniach
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ZagubionaWMarzeniach

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć,
przychodzę do Was z prośbą o pomoc, bo ja sama już nie wiem co mam o tym myśleć...

Mój ojciec pracował na dojazdy, do 2019r., gdy pojawił się COVID. Zawsze to był zdrowy chłop, jedynie żylaki mu dokuczały, jednak nie chciał się poddać zabiegowi.

Gdy tylko pojawił się COVID, a co za tym idzie - panika i wystawianie zwolnień za co popadnie, tatusiek nie zawahał się z tego skorzystać. I tak jakoś w kwietniu 2019 r. zaczęło się jego "wieczne zwolnienie". Co i rusz wymyślał inne objawy, a to to, a to tamto, może częściowo przez ogłupienie TV w sprawie COVIDa, może by celowo dla swojej wygody wyłudzić zwolnienie - nie wiem.

Gdy powoli dobiegał okres, gdy nie można było dać więcej zwolnienia, złożył wniosek o przyznanie mu renty chorobowej i tak zaczęło się jeżdżenie po różnych lekarzach i wymyślanie coraz to nowych objawów, bo badania nic nie wykazywały... Nie wiem na jakiej podstawie, ale dostał tę rentę.

Od tego czasu, przez to że siedzi cały czas w domu, b. się zaniedbał, stał się zgorzkniały, upierdliwy, a czasem - przy próbie zasugerowania mu, że siedzenie i nic nierobienie nie wpływa dobrze na jego zdrowie - nawet pojawiają się zachowania agresywne. Z tego co mi wiadomo, diagnoza jaką postawiono to wstępna faza Parkinsona, jednak na co dzień ojciec nie wykazuje żadnych objawów, a na pewno nie w takim stopniu jak to opisywał, by mogło to powodować całkowitą niezdolność do pracy.

Może to egoistyczne, ale chciałabym, by wrócił do pracy, też przez wzgląd na jego dobro - od siedzenia w domu mu się po prostu przewraca w głowie, a ja już nie wiem jak do niego przemówić.

Czy poza zgłoszeniem tej sprawy do ZUSu, o bezpodstawne przyznanie renty, mogę coś jeszcze zrobić, by zweryfikować czy ta renta mu się należy i czy musi siedzieć w domu?

Próbowałam zasugerować też terapię, że problem leży w nim, że się zaniedbuje (ojciec był zawsze szczupły, niedługo wpadnie w otyłość), ale zostało to odebrane z agresją. Czy takie zachowanie to mogą być objawy psychosomatyczne?

Z góry dziękuję za pomoc i wyrozumiałość.

a dziwne zachowanie ojca może być przyczyną zmian jakie zachodzą w mózgu i Pański ojciec może być poważnie chory na ładne oczy renty nie przyznają, polecam zrobić ojcu rezonans magnetyczny głowy wszystko wyjdzie jak na dłoni

Powrót