Podjazd dla niepełnosprawnego

• Autor wątku Autor wątku marek_lub
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marek_lub

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Mieszkam w starym bloku należącym do spółdzielni mieszkaniowej, w którym niektórzy mają wykupione mieszkania własnościowe. Na zebraniach w spółdzielni to oni mają decydujący głos w sprawie różnych inwestycji remontowych przeprowadzanych przez administrację. Czy żeby zbudować podjazd dla niepełnosprawnego z balkonu muszę mieć ich zgodę, czy może wystarczy zgoda lokatorów z mojej klatki? A co jeżeli nie będzie można zrobić prostopadłego podjazdu(bo np sąsiad z góry posadził sobie pięknego iglaka na drodze podjazdu i sie będzie bardzo denerwował) tylko skręcić tuż przy oknie sąsiada? I zrobić barierkę w ścianie oddzielającej oba mieszkania. W takim wypadku stając na barierkę będzie można z łatwoscią włamać się do mieszkania sąsiada, już nie mówiąc o zaglądaniu. I czy taki sąsiad może się na to nie zgodzić? Jak to właściwie jest z tymi przepisami?

Witam podepne sie pod istniejący postu.Mam pytanko poruszam sie na wózku inwalidzkim i nie dawno kupiłem mieszkanie na parterze, ale żeby dostac sie do domu muszę pokonac 4 schodki które sa pewna barierą. Po napisaniu pisma, prośby o podjazd Spółdzielnia mi odmówiła sugerując sie przepisami że za mało miejsca.Mama Pytanko czy spółdzielnia może mi odmówić zbudowania podjazdu do klatki schodowej żebym sie dostał do mieszkania,bo podobno tak słyszałem że nie może mi zabronić dotarcia do klatki schodowej, nie wiem i dlatego sie zasugeruję waszą wiedzą

Powrót