Podjęcia pracy a bezrobocie

• Autor wątku Autor wątku skazawisla1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skazawisla1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, w tamtym roku na własną rękę znalazłam i zaczęłam pracę w sklepie na Umowe o pracę. Trwała ona 3mies na okresie próbnym i tyle. Jednak w tym czasie nie wyrejestrowałam się z UP. Nie otrzymywałam zasiłku poprostu korzystałam z ubezpieczenia,ale nie byłam ani razu u lekarza. Pani z UP dowiedziała się przez przypadek, że tam pracowałam i powiedziała, że ich radca prawny będzie się ze mną kontaktował. Jakie są konsekwencję? Co moge zrobić aby uniknąć tych konsekwencji?Niewiem co mam robić. Podobno grzywna jest do 500zl :( a ja nie pracuję i nie posiadam większych oszczędności. Moze ktoś pomoże? |Wiem, że jest to moja wina, ale nie wiedziałam, że jest to takie ważne. Była to pierwsza moja taka umowa:(.

Za niezgłoszenie podjęcia pracy w terminie 7 dni do PUP faktycznie grozi kara grzywny w wysokości nie mniejszej niż 500 zł. Ale na pocieszenie dodam, że jest ona niezwykle rzadko stosowana :)

Co masz robić? Nie czekaj na kontakt radcy prawnego, tylko jak najszybciej udaj się do PUP z tamtą umową o pracę oraz ze świadectwem pracy i zgłoś (oficjalnie, czyli na piśmie) zatrudnienie nawet po tak długim czasie. Jednocześnie poproś o wyznaczenie terminu do dokonania rejestracji (w razie problemów zrób to także na piśmie). Od razu Cię uprzedzam, że będziesz mieć przerwę w rejestracji pomiędzy dniem podjęciem pracy a dniem kiedy teraz się zarejestrujesz.

A na przyszłość pamiętaj... fakt, że nie otrzymujesz do ręki świadczeń pieniężnych z PUP nie oznacza, że państwo nie wykłada naCciebie pieniędzy z budżetu. Będąc bezrobotną opłacana jest za Ciebie składaka zdrowotna z pieniędzy publicznych, czyli... reszty społeczeństwa. Wierz mi, nas też boli jak tyle zarobionych pieniędzy musimy oddać, a chcemy, żeby były dobrze wykorzystane. Nie naciągaj nas więcej.

Dziekuję bardzo. Nie wiedziałam, że jest to takie ważne. Pani z UP skserowała tą umowę o pracę i przekazała radcy. Czyli muszę iść z prośbą o ustalenie terminu?

PUP sam z siebie Cię ponownie nie zarejestruje. Musisz o to sama wystąpić.

Powrót