Podjęcie stażu - problem

• Autor wątku Autor wątku jarek_walcz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jarek_walcz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

W tym tygodniu mój ojciec dokonuje przepisu notarialnego ziemi na mnie, mojego brata oraz siostrę. Podział wygląda tak, że moja siostra jest uwzględniona osobno natomiast my z bratem mamy resztę wspólnie. Ojciec opłacał Krus i miał swoją działalność, w tym przypadku ogrodnictwo. Pytanie wygląda następująco: Czy po przepisie momentalnie muszę opłacać Krus mając status studenta? Dodatkowo miałem w planach po obronie podjąć staż lecz z tego co wyczytałem jest to nie możliwe przy składkach rolniczych. Dodaję, że nie mam w planach działalności rolniczej. Własnie tu tkwi problem. Czy da się jakoś to obejść i podjąć staż po ukończeniu edukacji? Z góry przepraszam ale jestem kompletnie zielony w temacie a to wszystko spadło jak grom z nieba na mnie krzyżując mi plany.

Pozdrawiam

Aby skorzystać ze stażu, trzeba przede wszystkim posiadać status bezrobotnego, a żeby go uzyskać nie można być właścicielem lub posiadaczem samoistnym lub zależnym nieruchomości rolnej, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. Nr 16, poz. 93, z późn. zm.4), o powierzchni użytków rolnych przekraczającej 2 ha przeliczeniowe lub podlegać ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z tytułu stałej pracy jako współmałżonek lub domownik w gospodarstwie rolnym o powierzchni użytków rolnych przekraczającej 2 ha przeliczeniowe.

Powrót