Podkład pod choregrafię konkursową

• Autor wątku Autor wątku Zagubiona_Reżyserka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zagubiona_Reżyserka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
Przychodzę do państwa z takim oto problemem.
Jestem w trakcie tworzenia pracy na konkurs taneczno - filmowy (chodzi o uchwycenie tańca opowiadającego jakąś historię). Konkretnie poszukuję podkładów muzycznych i tutaj przychodzę z serią pytań:
1. Czy jeżeli utwór stanowi istotną, ale nie wyłączną część (aspekt wizualny jest równie ważny, do tego dochodzi scenografia, efekty dźwiękowe, fakt, że muzyka będzie przycięta i stanowić będzie tło całości) Mogę użyć utworu bez nabywania uprzednio licencji do niego?

2.Jeżeli nie, to w takim razie, patrząc na ofertę jednej ze znanych stron z licencjami (***.com) a konkretnie - pakiet prywatny, obejmujący licencję indywiduaną
" Nie obejmuje ona:
reklam,
Filmiki przynoszące zyski
korporacyjnych wideo,
zawartości stworzonych dla stron trzecich,
crowdfundingu."
Będzie odpowiedni?
Mam wątpliwość szczególnie co do części "przynoszący zyski" - istotnym wymogiem konkursu jest zamieszczenie filmiku w sieci. Jeżeli zadbałabym w ustawieniach o wyłączenie wszelkich opcji monetyzacji, to czy mogłabym wystawić spokojnie taki utwór w konkursie?
(Nagrody owszem są pieniężne, ale nie wiem czy taka forma liczy się do definicji "przynoszący zyski", zwłaszcza, że startujemy jako amatorscy twórcy)
3.Jeżeli nie, to czy zna ktoś może stronę z utworami, do których licencje są w miarę przystępne?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

moderacja

Ostatnia edycja:
1. Nie, zawsze korzystanie z cudzego utworu wymaga odpowiedniego zezwolenia.

Twoje korzystanie z utworu nie mieści się w warunkach tej licencji, musisz nabyć komercyjną.

Ostatnia edycja:
Powrót