Podniesienie czynszu w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku tomekipaula
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomekipaula

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam mam taki mały problem, właściciel kamienicy w Niemczech postanowił sobie nagle podnieść czynsz ale nie dość ze nie dał wcześniej znać ustnie ani pisemnie też nie , ale moje pytanie jest takie czy może sobie nagle zachcieć podwyższyc za poprzedni miesiąc tzn, styczeń? Który już mu miesiąc temu zapłaciłem?a drugie pytanie czy może mi wogóle podnieść czynsz jeżeli nawet nie mieszkam roku tylko 9 miesięcy? z góry dziękuje i pozdrawiam

Witam,w 2012 roku miałam ten sam problem.Własciciel podniósł mi czynsz o 1/3 wysokosci a ja nie znaj ac tutaj prawa zaplacilam i to jeszcze miesiac wstecz,tak jak sobie zarzadał.Okazalo się ze nie mial takiego prawa.Moze podniesc czynsz jezeli warunki mieszkaniowe stana sie lepsze,o wyzszym standardzie.Ale ni moze zadac wstecz. o takie jpodwyzce musi byc wczesniej poinformowany lokator przynajmniej o 3 miesiące.U mnie jeszcze zazadała doplaty do pradu ale na to juz nie wkrecilam sie.Teraz szukam nowego lokum bo tutaj nie da się mieszkać

Zanim zaplacicie upewnijcie się czy on może tego zarzadac,nie zróbcie tego bledu co ja

Powrót