Podobieństwo nazwy

• Autor wątku Autor wątku nathan0930
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nathan0930

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam. Zajmuję się tworzeniem gier komputerowych, wraz z moimi znajomymi utworzyliśmy studio i aktualnie tworzymy naszą pierwszą produkcję. Nazwaliśmy naszą grę OldTown, zaczęliśmy się reklamować na różnych stronach i dowiedzieliśmy się od ludzi, że jest festiwal, bardziej gra terenowa o nazwie OldTown Festival. Na szczęście odbywa się ona w Polsce, a twórcy są Polakami, dlatego postanowiłem się z nimi skontaktować, aby porozmawiać o tym, czy przeszkadza im nasza nazwa. Również odwiedziłem stronę Urzędu Patentowego i nie znalazłem zastrzeżonej nazwy OldTown, ale lepiej było się skontaktować, tak na wszelki wypadek. Twórcy festiwalu omijali temat nazwy szerokim łukiem i zachęcali do współpracy, pisali, że chcemy wykorzystywać ich markę, logo i nazwę, a jeśli chcemy to robić, musimy się z nimi skontaktować telefonicznie i porozmawiać o szczegółach. Jednak współpracować z nimi nie chcemy, ponieważ nie mamy takiej potrzeby. Problem w tym, że nasza gra NIE jest w żaden sposób związana z ich festiwalem:
- mamy własne logo, w ogóle nie przypominające ich
- nasza gra ma własną historię, własne postaci, własny świat
- poza tym, co najbardziej oczywiste, gra komputerowa a gra terenowa to dwie różne rzeczy

I mam do Państwa pytanie - czy jeśli nazwa nie jest zarejestrowana, ale Stowarzyszenie Festivalu OldTown ma ją w swoim tytule, to jest to jakaś przeszkoda w nazwaniu tak naszej produkcji? Gdzieś udało mi się wyczytać, że nazwy składające się ze słów powszechnie używanych (Old tłumaczy się na Stary, a Town Miasto) mogą być używane przez każdego. Nawet jeśli, to mamy nasz produkt - grę komputerową oraz ich festiwal. Jedna i druga rzecz to dwie kompletnie odmienne rzeczy, nie są ze sobą powiązane, a więc nasza gra nie powinna się kojarzyć z ich festiwalem. A na zmianę nazwy trochę już za późno, więc chcemy powalczyć na tyle długo, ile nie będzie to nic nas kosztować.

Proszę o Wasze opinie i porady, ponieważ sam nie wiem, co tutaj robić. :confused:

Dzięki bardzo. Faktycznie, jednak decydujemy się po prostu na zmianę nazwy, żeby uniknąć jakichkolwiek kłopotów. Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam :)

Powrót