podobieństwo wzorów na koszulkach

• Autor wątku Autor wątku morowy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

morowy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, niedawno otworzyłem stronę internetową, wczoraj dostałem mail od autora tej koszulki: http://polskicrunk.com/img/buczer_big.jpg dotyczącego widniejącej na stronie miniaturki http://polskicrunk.com/templates/black/koszulka.png a konkretniej podobieństwa do wcześniej wymienionej ręcznie wykonanej przez niego koszulki. Ostrzegał, a właściwie groził, że jedyną osobą posiadającą prawa do tego wzoru jest on, mimio tego, że oba wzory łączy jedynie układ oraz treść. Krój liter, odstępy, rozmieszczenie (na jego koszulce jest pare dodatkowych napisów po boku oraz na dole napisu, których na tym zdjęciu nie widać.). Aktualnie nie planuję produkować koszulek z takimi wzorami, ale wolę się zapytać za wczas niż mieć potem problemy.
Jak to wygląda z prawami autorskimi ?

Nie ma naruszenia praw autorkich. Samo to zdanie nie jest utworem w rozumieniu prawa autorskigo i nie podlega ochronie. Nie jest to żaden wzór tylko poprostu napis na koszulce, jak ktoś chce to może zrobić sobie taki sam. Nie jest unikatowy.

Serdecznie dziękuję za szybką i bardzo treściwą odpowiedź!
Pozdrawiam.

Witam, kolejny problem. Osoba upiera się, że stwierdzenie 'wspieraj polski crunk' jest zarejestrowaną nazwą kolekcji odzieżowej. Na moje prośby o okazanie dokumentów odpisuje, że nie ma w zwyczaju wysyłania takowych dokumentów drogą mailową. Zarzeka się, że dopiero gdy czerpałbym korzyści majątkowe ze sprzedaży takowych koszulek, otrzymałbym papiery potwierdzające rejestracje nazwy jako kolekcję odzieżową oraz inne papiery (domniemam, jakieś pozwy o naruszenie praw autorskich). Można sprawdzić samemu, czy dana nazwa została zarejestrowana jako marka kolekcji odzieżowej ?

W mojej opini ta nazwa nie spełnia kryterió odróżniających ją od schemtycznych zdań, trudno było by ją zarejestrować. Jedne co jest 'inne' to słowo crunk... a to za mało. Niby jak zarejestrować? Jako znak graficzno-słowny? Za łatwe do obalenia

można puszukać na Wybór bazy danych ale bez efektów

nie musi Tobie wysylac dokumentow, niech poda numer zgloszenia...

Ma prawo odmówić wysłania takowego numeru ?

ma takie prawo, aczkolwiek to w jego interesie lezy aby Panu udowodnic, ze on nie blefuje...

na takich samych zasadach Pan ma prawo mu odmowic :P

Tylko, że z korespondencji wywnioskowałem, że nie traktuje mnie poważnie, mimo, że to ja mam duże podstawy do olania całej sprawy. Zero formy oficialnej w mailach, zero jakichkolwiek dowodów.
Co robić, jeżeli nie okaże mi numeru zgłoszenia ? Dzwonić do urzędu patentowego ?

Ja już dałem do zrozumienia, co Pan powinien zrobić.... ;) W mojej opini to osoba, ktora poprosty myslala ze wpadla na unikatowy pomysl i stara sie go bronic, bez podstaw prawnych.

Ostatni mail od tej osoby upewnił mnie w jednym, ściemnia. Mimo wszystko chciałbym się dowiedzieć, gdzie można to sprawdzić. Co w wypadku gdybym samemu chciał coś takiego zarejestrować ? Jaki koszt ? Jakie szanse na zarejestrowanie ? Pewnie marne, wnioskując z wcześniejszych Pańskich wypowiedzi.

podałem już gdzie szukać, na stronie urzędu patentowego znajdzie Pan potrzebne informacje.

Nic tam nie znalazłem, czyli bujda ;)?

Powrót