Podobna domena - konkretny przypadek

• Autor wątku Autor wątku malas17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malas17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam

Prowadzę sklep internetowy pod adresem Sklep internetowy z odzieżą Japan Style - sukienki swetry tuniki bluzki bluzy dresy spodnie torebki, domenę zarejestrowałem rok temu. W listopadzie pojawił się sklep internetowy pod domeną japan-shop24.pl sprzedający dokładnie taką samą odzież jak my. Aktualnie właściciel tej strony internetowej sprzedaje odzież na Allegro ale już teraz miewamy telefony klientów zmylonych podobnym brzmieniem adresów www co nie wróży dobrze na przyszłość.

Co mogę zrobić z tą nieuczciwą konkurencją próbującą dorobić się na marce mojego sklepu.

Pozdrawiam
Łukasz Małek

Z tego co opisujesz domena jest na tyle odmienna od twojej, że nie można w tym przypadku mówić o cybersquatingu lub akcie nieuczciwej konkurencji. Z tego co również widzę pod wspomnianą domeną nie ma w tej chwili żadnego sklepu (jest ona hostowana na home.pl ale nie podpięta pod żaden kod źródłowy)

Więc mimo, iż wydaje ci się, że konkurent działa nieuczciwie to jednak nie dopuszcza się złamania prawa. I niestety jest to jak najbardziej uczciwa konkurencja.
Problem mylenia marki przez klientów jest problemem, z którym tęgie głowy łamią się od początku istnienia nauk badających zależności rynkowe i świadomość marki.
W twoim przypadku może on wynikać z tego, iż przez dłuższy czas posiadałeś pozycję monopolisty na rynku a teraz wyrasta konkurencja, chcąca na zarobić na pomyśle (niestety pomysły i idee nie podlegają ochronie)

Problem możesz rozwiązać na kilka sposobów.
Pierwszy to zabezpieczyć się na wypadek podobnych sklepów w przyszłości rezerwując domeny podobne do twojej.

Druga sprawa to zastrzeżenie marki lub znaku towarowego w Urzędzie Patentowym (najlepiej poprzedzić to doradztwem z zakresu brand marketingu czy specjalisty od CI)

Trzecia sprawa to odpowiednie targetowanie reklamy bardziej pod kątem zwiększenia świadomości marki wśród obecnych i potencjalnych klientów niż pod kątem promocji asortymentu sklepu.

Powrót