Podobnie brzmiące nazwy

• Autor wątku Autor wątku wiktoszpil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiktoszpil

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Chciałbym otworzyć firmę o nazwie podobnie brzmiącej, jak nazwa dużej sieci. Będę świadczył takie same usługi. Przykład: Istnieje firma o nazwie " Hydro locja - super efekt" , Ja chciałbym nazwać swoją "Hydro lekcja - efekt-pl". Liternictwo i kolorystyka pierwszego członu (Hydro locja i Hydro lekcja)będą takie same, przy czym są to typowe litery, pisane stylem np Arial.
Czy narażam się na zarzut nieuczciwej konkurencji? Czy mogę zarejestrować taką nazwę i z niej korzystać?

Witam, jeśli złoży Pan wniosek o zarejestrowanie swojej nazwy jako znaku towarowego, to urząd patentowy podejmie decyzję, czy uzna pańską nazwę jako spełniającą warunki. Warto zapoznać się w tym względzie z ustawą prawo własności przemysłowej i stroną Urzędu Patentowego
Dodatkowo powinien się Pan zapoznać z ustawą o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.

W obu przypadkach, do uznania naruszenia praw może dojść gdy nazwy są takie same lub podobne. Obie nazwy nie są identyczne, ale pytaniem jest, jak odbierałby je przeciętny klient. Odnoszę wrażenie, że mógłby je utożsamiać, z uwagi na to, że dominującym członem nazwy, jak dla mnie, jest słowo 'hydro', zaś zbitki 'hydro-locja' i 'hydro-lekcja' brzmią bardzo podobnie dla niewprawnego ucha.

Czy narażam się na zarzut nieuczciwej konkurencji?
Myślę, że nikt Panu na tą kwestię, oprócz ewentualnie sądu (jeśli druga firma poczuje się pokrzywdzona), nie odpowie.

Powrót