Podobny adres strony internetowej - czy to oszustwo ?

• Autor wątku Autor wątku grzesiek661
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzesiek661

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Jestem właścicielem firmy handlowej, mam wykupioną domenę której używam cały czas np.
www.grzesiek-kalkulatory.pl
Mój konkurent, własciciel firmy "Abakus kalkulatory" ma wykupioną domenę www.abakus-kalkulatory.pl (której też używa). Ostatnio okazało się ,że domena www.abakus.pl]. jest wolna, wobec tego ją wykupiłem chcąc umieścić pod tym adresem przekierowanie do mojej strony tj. www.grzesiek-kalkulatory.pl

- czy naruszam swoim postępowaniem jakieś przepisy ? czy zostanie to uznane za nieuczciwe praktyki handlowe etc. ?
- kto rozsądza o takich sprawach ?

Dodam ,że odsyłacz umieszczony pod wykupionym adresem "www.abacus.pl" będzie wyraźnie wskazywał na jaką stronę zostanie odesłany użytkownik (będzie podany adres strony www.grzesiek-kalkulatory.pl oraz Logo firmy wraz z adresem)

Podane adresy stron są oczywiście tylko przykładowe

pozdrawiam

nie wiem jak przenieść post, nie wiem czy nie powinien znaleźć się w dziale
"nowe technologie"
ewentualna ingerencja admina mile widziana / za pomyłkę przepraszam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
grzesiek661 napisał:
- czy naruszam swoim postępowaniem jakieś przepisy ? czy zostanie to uznane za nieuczciwe praktyki handlowe etc. ?
trudno powiedzieć. Gdyby hasło 'Abakus' odnosiło się tylko do konkurencji, to być może owa konkurencja mogła by mieć coś przeciwko temu. Lub gdyby tenże 'Abakus' lub cała nazwa konkurencji była zastrzeżonym znakiem towarowym.

Inna rzecz, że takie zachowanie świadczyć jednakże może o chęci skorzystania z renomy i marki konkurencji konkurencji, bo po co w innym przypadku robić taki manewr?
- kto rozsądza o takich sprawach ?
w razie konfliktu - sąd.

PS Przenoszę na Nowe technologie.

Powrót