Podpis a prawo autorskie

• Autor wątku Autor wątku siwykn2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siwykn2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam.

Jakiś rok temu zamówiłem szablon allegro na zamówienie. Sprzedający zaczepił mnie poprzez maila i zachęcił mnie do zakupu właśnie u niego, skorzystałem, złożyłem zamówienie w odpowiedzi na jego zamówienie, opisałem wszystko ładnie. Sprzedający zarzekał się że szablon powstanie w 7dni, po opłaceniu(z góry) okazało się że zrobiło się z tego dwa miesiące. Po wielu ponagleniach w końcu dostałem szablon. Jak się okazało po kilku miesiącach allegro usunęło mi wszystkie aukcje ponieważ szablon był nie zgodny z regulaminem allego. Pracownik obsługi wskazał że stopka na której było napisane (projekt i realizacja"firma xx") zawiera odnośnik do strony autora a to jest niezgodne z regulaminem. Nie byłem w stanie edytować każdej aukcji z osobna więc na hostingu podmieniłem stopkę na której był link na zdjęcie 1x1piks tak aby było nie widoczne i pracownik mi zatwierdził taki wygląd aukcji. Teraz osoba u które zakupiłem szablon domaga się ode mnie 300zł za naruszenie jego praw autorskich ponieważ nie wyświetla się jego podpis i narusza tym samym jego prawa autorskie. Jak to wygląda od strony prawnej? Faktycznie jeśli zakupiłem projekt i nie podpisywałem żadnych oświadczeń że nie zmienię szablonu to i tak nie mogę tego zrobić?.

z góry dziekuje za odpowiedz.

siwykn2 napisał:
... Jak to wygląda od strony prawnej? ...
Naruszyłeś autorskie prawa osobiste autora.
siwykn2 napisał:
... Faktycznie jeśli zakupiłem projekt i nie podpisywałem żadnych oświadczeń że nie zmienię szablonu to i tak nie mogę tego zrobić? ...
Bez zgody autora nie możesz. Co do zasady nabyłeś prawo do korzystania z szablonu, żadnych innych praw do niego nie nabyłeś.

Powrót