Podpis elektroniczny

• Autor wątku Autor wątku dollarek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dollarek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, interesuje mnie prawo gdzie użytkownik który jest autorem utworu muzycznego wypełnia formularz typu, nazwa utworu, itp potem składa elektroniczny podpis w formie Imię i Nazwisko czy coś w tym stylu by przekazać mi prawa do udostępnia w serwisie jego utworu? Do tego jest załączony regulamin który mówi dokładnie co podpisuje właściciel utworu.

I jeszcze jedna sprawa, czy w takim wypadku właściciel, musi otrzymać kopie takiego elektrycznego dokumentu ? Naprzyklad przez email? Czy nie musi go otrzymywać?

[cytat="dollarek"]Witam, interesuje mnie prawo gdzie użytkownik który jest autorem utworu muzycznego wypełnia formularz typu, nazwa utworu, itp potem składa elektroniczny podpis w formie Imię i Nazwisko czy coś w tym stylu by przekazać mi prawa do udostępnia w serwisie jego utworu? Do tego jest załączony regulamin który mówi dokładnie co podpisuje właściciel utworu.

I jeszcze jedna sprawa, czy w takim wypadku właściciel, musi otrzymać kopie takiego elektrycznego dokumentu ? Naprzyklad przez email? Czy nie musi go otrzymywać?[/cytat]To nie ma znaczenia czy otrzyma taka wiadomość na maila, czy też nie. Zawsze będzie mógł się wyprzeć i stwierdzić, że to wcale nie on wysłał ten plik.

Przecież każdy może wpisać jakie chce imię i nazwisko, np. ktoś może wysłać pliki za mnie.

Tylko kwalifikowany podpis elektroniczny daje pewność kto sie podpisał. Jednak taki podpis to inna bajka niż podpis słowny. Jednak jak na razie jest bardzo słabo rozpowszechniony.

:( aha dzięki za odpowiedz. Poszukałem co oznaczają podpisy kwalifikowane i niekwalifikowane, szkoda że licencja jest taka droga. :(

klapa:((

Niestety podpis elektroniczny jest obecnie drogi, i mało rozpowszechniony :(

Jednak czy na pewno potrzebujemy absolutnej pewności, że to autor dodał dany plik?

Przecież serwisy typu wrzuta.pl działają i mają sie dobrze. Może wystarczy po zgłoszeniu się prawdziwego autora usunąć dany plik?
Jednak skąd możemy wiedzieć, że osoba która żąda usunięcia naruszenia jej praw autorskich jest prawdziwym autorem?

Powrót