Podpis, Niepełnoletniego

• Autor wątku Autor wątku Rukahs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rukahs

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam Wszystkich!
Z góry przepraszam jeżeli temat już był lub jest w nieodpowiednim dziale. Moje pytanie brzmi: jeżeli jestem niepełnoletni (16lat) i podpisałem dokument który mówił o należeniu do klubu i płacenia składek członkowskich, a mój prawny opiekun nie wyraził pisemnej zgody na to, to czy ten dokument jest ważny? chodzi mi o to czy w świetle prawa jestem w tym klubie czy nie?
Jest to dla mnie ważne!
Pozdrawiam!

Nie jesteś ... osoby małoletnie (13-18 lat) nie mogą zawierać takich umów bez zgody prawnego opiekuna.
Przepis prawny:
USTAWA z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny

Art. 15.
Ograniczoną zdolność do czynności prawnych mają małoletni, którzy ukończyli lat trzynaście, oraz osoby ubezwłasnowolnione częściowo.

Art. 18. § 1.
Ważność umowy, która została zawarta przez osobę ograniczoną w zdolności do czynności prawnych bez wymaganej zgody przedstawiciela ustawowego, zależy od potwierdzenia umowy przez tego przedstawiciela.

Art. 20.
Osoba ograniczona w zdolności do czynności prawnych może bez zgody przedstawiciela ustawowego zawierać umowy należące do umów powszechnie zawieranych w drobnych bieżących sprawach życia codziennego.

Pozdrawiam :cool:

Wielkie dzięki kolego :)) Dodam tylko, że naliczyli mi składki w dużych ilościach i nie mam skąd wziąść tyle pieniędzy, a w tym klubie nic sie nie działo tak więc dziękuje, że Chciało Ci się szukać tego w Kodeksie Cywilnym :))

Pozdrawiam.

Nie tak szybko z unikaniem odpowiedzialności :) Jeżeli przy zawieraniu umowy podałeś nieprawdziwy wiek ... nie tak się sprawy załatwia!

W żaden sposób w zawieranej umowie nie było wymogu pełnoletności / zgody opiekuna prawnego / etc. ? ... i przeszła z 16 latkiem :o

Przepraszam, poprawka: podawałem swoją date urodzenia ale prawdziwą tak więc prawo jest po mojej stronie?

Grim Reaper napisał:
W żaden sposób w zawieranej umowie nie było wymogu pełnoletności / zgody opiekuna prawnego / etc. ? ... i przeszła z 16 latkiem :o
Może ten klub w ogóle nie jest zarejestrowany jako stowarzyszenie :o (to by trochę wyjaśniało)

Klub jest stowarzyszeniem i według jednego z ludzi tego klubu, nie musze mieć 18 lat zeby płacić. Niby deklarowałem się, że będe płacił umową słowną i może to paru ludzi potwierdzić a ja nie pamiętam co tam mówiłem. Według niego, nie potrzebuje zgody rodziców by wstąpić do klubu sportowego.

Rukahs napisał:
Klub jest stowarzyszeniem i według jednego z ludzi tego klubu, nie musze mieć 18 lat zeby płacić.
Ma rację, nie musisz mieć 18 lat żeby płacić ... ale w takim wypadku musisz mieć zgodę prawnego opiekuna.

Rukahs napisał:
Niby deklarowałem się, że będe płacił umową słowną i może to paru ludzi potwierdzić a ja nie pamiętam co tam mówiłem.
Problemem może być to co mówiłeś, że np. masz 18 lat lub zgodę prawnego opiekuna.

Rukahs napisał:
Według niego, nie potrzebuje zgody rodziców by wstąpić do klubu sportowego.
Też ma rację, nie potrzebujesz, żeby wstąpić do klubu sportowego ... ale w przypadku zawierania umowy z której wynikają konkretne zobowiązania już jest ten wymóg.

z tą umową słowną to nie mówiłem im ze jestem pełnoletni, oni mnie znają ponad rok, tworzyliśmy drużyne aż do teraz.

Umowa słowna to też (w tym przypadku) czynność prawna o charakterze rozporządzającym, a więc

Przepis prawny:
Art. 17. Z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych, do ważności czynności prawnej, przez którą osoba ograniczona w zdolności do czynności prawnych zaciąga zobowiązanie lub rozporządza swoim prawem, potrzebna jest zgoda jej przedstawiciela ustawowego.

Raczej ciężko byłoby argumentować, że ma tutaj zastosowanie art 21 albo 22 KC, bo w umowie musiałoby być dokładnie wskazane, że rozporządzasz zarobkiem albo przedmiotem majątkowym oddanym ci do swobodnego użytku (np.: kieszonkowe)

Przepis prawny:

Art. 21. Osoba ograniczona w zdolności do czynności prawnych może bez zgody przedstawiciela ustawowego rozporządzać swoim zarobkiem, chyba że sąd opiekuńczy z ważnych powodów inaczej postanowi.

Art. 22. Jeżeli przedstawiciel ustawowy osoby ograniczonej w zdolności do czynności prawnych oddał jej określone przedmioty majątkowe do swobodnego użytku, osoba ta uzyskuje pełną zdolność w zakresie czynności prawnych, które tych przedmiotów dotyczą. Wyjątek stanowią czynności prawne, do których dokonania nie wystarcza według ustawy zgoda przedstawiciela ustawowego.

Więc nie bój się i nie płać cwaniakom

Powrót