Podpis - parafka

• Autor wątku Autor wątku Jamayka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jamayka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Czy są jakieś przepisy określające jak taki podpis ma wyglądać lub czy są jakieś ograniczenia jak ten podpis nie może wyglądać?
Chodzi mi nie o czytelny podpis tylko o tak zwana parafkę.
Pytam bo w banku zakwestionowali mój podpis. Stwierdzili ze nie może to być znak graficzny tylko najlepiej jakby to był skrót mojego czytelnego podpisu, powinien on zawierać litery. Powołali się na postanowienie Sądu najwyższego z dnia 17 czerwca 2009r. IV CSK 78/09.
Jestem artystką i podpisuję się na swoich pracach w ten sposób, używam tej parafki już od liceum. Pierwszy raz spotykam się z takim problemem. Proszę o pomoc z w.w. problemem ponieważ uniemożliwia mi on podpisywaniem się moją parafką. Nie dość tego bank ostatnio zmusił mnie do podpisania się na dokumencie nie swoim podpisem.
Czekam na szybką odpowiedź.

Majka

Z tego co wiem to parafkę możesz postawić na (pod) pieczątką imienną .
Wszystkie dokumenty powinny być podpisane czytelnie.

jeśli na dokumencie jest napisane "czytelny podpis" to się podpisujesz czytelnie a jeśli "podpis" to możesz podpisać nieczytelnie czyli np postawić parafkę...

Jamayka napisał:
jeśli na dokumencie jest napisane "czytelny podpis" to się podpisujesz czytelnie a jeśli "podpis" to możesz podpisać nieczytelnie czyli np postawić parafkę...

Ale podpis też musi być czytelny , inaczej by pisało parafka.

Nie - jesli jest napisane podpis to mozesz postawic swoj skrucony podpis czyli parafke....
Nigdy nie bedzie napisane parafka bo to jest potoczne okreslenie

Podpis na dokumencie służy identyfikacji osoby, więc musi być pełny (imię i nazwisko) i czytelny; podpis skrócony dopuszczalny jest tylko wtedy, gdy jest możliwa identyfikacja podpisującego w inny sposób (np. pieczątka, karta wzorów podpisów).

Jamayka napisał:
...Jestem artystką i podpisuję się na swoich pracach w ten sposób...

to w takim razie ktoś łatwo możesz podrobić twój "podpis".
więc decyzja banku chyba jak najbardziej słuszna

No nie bardzo ponieważ wcześniej muszę wylegitymować się - pokazuję swój dowód osobisty. I jeszcze jedno w ten sposób w tym banku podpisuję się już kilka lat i dopiero ostatnio zaczęło im to przeszkadzać.

Aniu P. Jak zwrócisz uwagę na dokumenty to na niektórych jest napisane "czytelny podpis" - wtedy trzeba się czytelnie podpisywać z imienia i nazwiska a jeśli jest napisane tylko "podpis" to wystarczy postawić tam tylko parafkę. Mnie w banku zmusili bym się podpisała nie swoim podpisem - postawiłam XXX i to dla nich wystarczyło.... Identyfikacja była ponieważ pokazałam dowód osobisty.

Znalazłam ustawe w której jest że kodeks cywilny nie uznaje parafka jeżeli nie ma żadnych znaków pochodzących przynajmniej z nazwiska podpisanie umowy parafka świadczy tylko o zapoznaniu się z nią a nie za końcową ostateczna zgodą ,czyli nie jest wiążąca.co do tej umowy został złożony pozew o zabezpieczenie. Został odrzucony ze względów braków prawnych.czyli można uznać że sąd nie uznał parafki?

Powrót