podpis umowy o dzieło przez internet

• Autor wątku Autor wątku tusia88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tusia88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Tworzę treści, które sprzedaję za pośrednictwem serwisu dla copywriterów. Przy wypłacie zarobionych pieniędzy "zamawiający" (właściciel portalu) przesyła mi do podpisu umowę oraz rachunek. Dokumenty te powinnam wydrukować i podpisać, a następnie zeskanować i przesłać online. Tak robiłam kilkukrotnie. Niestety mam problem z dostępem do właściwego do tego celu sprzętu, wobec czego ostatnio owe dokumenty podpisałam poprzez gładzik za pomocą systemu Mac OS. Zostałam poinformowana, że zamawiający nie chce problemów z urzędem i mam przesłać skany. Moje pytanie brzmi: czy któryś z tych podpisów jest w ogóle zgodny z prawem? Nie orientuje się zbyt dobrze w przepisach, ale uważam, że nawet te podpisane i zeskanowane dokumenty nie są do końca ok. Czy się mylę?
Dodam jeszcze, że nigdy nie otrzymuję dokumentów z podpisem zamawiającego.

Jeśli dokument wymaga formy pisemnej to skan podpisu nie spełnia tego wymagania. Jeśli w Twoim przypadku ma mieć miejsce przeniesienie autorskich praw majątkowych lub udzielenie licencji wyłącznej to samo wystawienie faktury nie spełnia tego wymagania, do przeniesienie czy tez udzielenia wspomnianej licencji nie dochodzi.

Dzisiaj żadne przepisy dotyczące rachunków czy też faktur nie wymagają żadnego podpisu, zatem forma podpisu na w/w rachunku nie ma znaczenia.

Ostatnia edycja:
Ja pewnego razu miałem podobną sytuację, miałem wysłać skan podpisanej umowy.
Mam drukarkę ze skanerem, ale brak tuszu.

Wykonałem kilka podpisów (wymagało podpisu w kilku miejscach, aby podpis nie był identyczny więc podpisałem kilka razy) na białej kartce, w dobrym oświetleniu. Zrobiłem zdjęcia telefonem. Podpisy przerzuciłem do komputera. Otwarłem podpisy i umowę w znanym programie graficznym. Usunąłem tło z podpisów i dodałem do umowy. Zrobiłem to dość starannie, przeszło.

Powrót