Podpis

• Autor wątku Autor wątku Janek1240
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Janek1240

Zrobiłem straszną głupotę… Pośredniczę w sprzedaży nieruchomości, podpisałem w imieniu klienta umowę pośrednictwa i dokumenty potrzebne do odebrania ze spółdzielni mieszkaniowej zaświadczenia do aktu notarialnego. Umowę z klientem normalnie miałem ale zapomniałem z biura jadąc do spółdzielni … więc na kolanie zrobiłem drugą żeby nie wracać do biura… Wypełniłem również i podpisałem w imieniu klienta druk potrzebny do odebrania dokumentów ze spółdzielni . Klient przypadkowo w spółdzielni zobaczył że jest tam w dokumentacji podrobiona umowa. Co w takiej sytuacji? Klient jest wściekły i na pewno to zgłosi. Nigdy nie byłem karany, dokumenty i tak były potrzebne do aktu notarialnego, więc nikomu nie została wyrządzona krzywda. Co mogę zrobić w takiej sytuacji?

Chyba jednak została wyrządzoną krzywda.

„Art. 270. § 1. Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego dokumentu jako autentycznego używa, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto wypełnia blankiet, opatrzony cudzym podpisem, niezgodnie z wolą podpisanego i na jego szkodę albo takiego dokumentu używa.

§ 2a. W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 3. Kto czyni przygotowania do przestępstwa określonego w § 1, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2”

Zgodnie z art. 115 § 14 K.k. „dokumentem jest każdy przedmiot lub inny zapisany nośnik informacji, z którym jest związane określone prawo, albo który ze względu na zawartą w nim treść stanowi dowód prawa, stosunku prawnego lub okoliczności mającej znaczenie prawne”

Powrót