A
ArturS91
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 41
Dzień dobry,
w skrócie:
Moje pytania:
Z góry dziękuję za pomoc.
w skrócie:
- Kilka miesięcy temu zawarłem umowę z firmą X na wykonanie usługi (produkcja + montaż), wpłaciłem zaliczkę w wys. ok 35% zlecenia, otrzymałem fakturę zaliczkową.
- Usługa nie została wykonana w umówionym terminie, wykonawca kilkukrotnie przekładał daty, tłumacząc się różnymi problemami (część z nich jakbym tu napisał, to pewnie wywołałbym śmiech)
- Po drodze dowiaduję się, że firma została wykreślona z CEIDG.
- W międzyczasie wysyłałem pisemne wezwania do wykonania usługi lub zwrotu zaliczki, wyznaczałem dodatkowe terminy. Zarówno mailowo, jak i telefonicznie.
- Kilka dni po rozmowie telefonicznej i nowych ustaleniach, kolejna wiadomość mailowa od wykonawcy z prośbą o ponowne przesunięcie terminu do podanej daty. Wykonawca twierdził, że nie ma aktualnie personelu na wykonanie tej usługi, dlatego wytyczył żądany przez siebie termin. Dodał też, że nie chce ogłaszać upadłości konsumenckiej, tylko doprowadzić sprawy w toku do końca.
- Ostatecznie zgodziłem się (na prośbę wykonawcy) na ostatni, nieodwołalny termin, podany przez wykonawcę.
- Producent towaru potwierdził mi, że wykonawca nie przekazał mu mojej zaliczki, mimo że twierdził inaczej. Najśmieszniejsze jest to, że towar ponoć leży u producenta i czeka na odbiór przez firmę X, co potwierdził mi sam producent.
- Obecnie wykonawca nie kontaktuje się ze mną, a do wyznaczonego terminu (na ich prośbę) zostało raptem kilka dni.
Moje pytania:
- Co najlepiej zrobić, jeśli do wyznaczonego dnia usługa nie zostanie wykonana ani pieniądze nie zostaną zwrócone?
- Czy od razu kolejnego dnia wysyłać zerwanie umowy z powodu niezrealizowania usługi w określonym terminie?
- Czy najpierw kierować sprawę na Policję (podejrzenie oszustwa, art. 286 kk), czy od razu na drogę cywilną (pozew o zwrot zaliczki)? Czy może jedno i drugie równolegle?
- Czy mogę domagać się nie tylko zwrotu zaliczki, ale też:
- odsetek ustawowych,
- różnicy w kosztach, jeśli zamówię tę samą usługę u innej (droższej) firmy,
- ewentualnego odszkodowania za opóźnienia w pracach?
Z góry dziękuję za pomoc.