Podpisana umowa - brak zaliczki

• Autor wątku Autor wątku rysiek_20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rysiek_20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Dzień dobry,

Podpisałem z kobietą umowę zlecenie na produkcję oraz montaż mebli u niej w domu, wszystkie ustalenia są w mailach, oraz zawarte w umowie. W umowie mam napisane że w dniu podpisania umowy zleceniodawca wypłaci zaliczkę wykonawcy. W tej cenie porobiłem mnóstwo projektów ze zmianami

Kobieta w dniu podpisania powiedziała że dziś zrobi przelew (to było miesiąc temu) Gdy do niej dzwonie nie odbiera, gdy piszę to cały czas obiecuje że jutro puści przelew, i tak już od miesiąca. Pierwszy raz mam takiego klienta - nie mam pojęcia co zrobić.

nie mam pojęcia co zrobić
Nie znając treści całej umowy nie zgadniemy, ale skoro nie masz z tytułu braku wpłaty żadnych obwarowań to nie widzę podstaw do jej nie dotrzymania w pozostałym zakresie.

1. Co do płatności zaliczki - patrz na art. 491 kc.

2. Zaliczka jest zwrotna. Zapis o jej bez-zwrotności nie ma mocy prawnej. Następnym razem pisz, że zadatek i sprecyzuj kwestie jego przepadku albo zwrotu.
3. "całego umówionego wynagrodzenia mimo niewykonania dzieła, zgodnie z art. 639 kodeksu cywilnego." - zwróć uwagę na ostatnie zdanie tego art.
4. §5 - wymaga dopisania akceptacji zamawiającego na zmianę kosztów. W tej chwili wygląda to tak, że okej przyjmujesz do wiadomości polecenie zmiany, ale narzucasz koszty i termin.
5. Brakuje listy załączników.
6. §11 właściwość sądu - art. 34 KPC.
7. §7 słabo opisałeś warunki gwarancji np. nikt nie wie co to jest "prawidłowa eksploatacja i konserwacja". Wykluczenia z gwarancji też nie maja opisu co np. jest "poddane działaniom wbrew zaleceniom producenta" - a gdzie te zalecenia? Powinny być załącznikiem. Pamiętaj też o rękojmi - zamawiający może ją stosować niezależnie od gwarancji, więc szkoda pisać tak ogólne (moim zdaniem zbyt ogólne) w umowie. Lepiej jedno zdanie i załącznik w postaci warunków gwarancji + instrukcji od producentów.

Powrót