podpisanie aktu notarialnego a przelew pienię

• Autor wątku Autor wątku mykey
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mykey

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
mam pytanie dotyczące samej transakcji - opłata i podpisanie aktu notarialnego - jak to powinno prawnie przebiec.
Sprawa wygląda tak:
Zostało przepisane na mnie mieszkanie, ale tylko część po dziadku. Część babci została podzielona równo dla pozostałej części rodziny.
W tej chwili szykuję sie do sprzedaży mieszkania i potrzebuję spłacić resztę rodzinki.
Przechodząc do sedna sprawy sytuacja ma sie tak. Osoba X zadzwoniła i poinformowała ze nie podpisze aktu dopóki nie dostanie pieniążków na konto. Znowu ja nie chcę przelewać całości bo nie mam 100% pewności że akt zostanie podpisany. Z tego co ta osoba mówi (podobno po konsultacji z prawnikiem) muszę jej przelać całość przed podpisaniem. Wydawało mi się że przelewa się część przed podpisaniem i resztę po.
Jak to wygląda z punktu prawnego?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
Michał

Wg ustaleń stron : w dniu podpisania umowy, 50% przed podpisaniem, 50% po podpisaniu aktu ale w dniu jego podpisania, można wręczyć (trudne do wykonania, ale wszystko zależy od kwoty) przed notariuszem, etc.
Każdy broni swoich racji i zabezpiecza się jak może. Proszę dopilnować, aby w akcie not. był zapis kiedy wpłacono pieniądze. Jeżeli wpłaci Pan przed podpisaniem proszę pamiętać o dowodzie przelewu, będzie podstawą do roszczenia w przypadku odmowy podpisania umowy.
Może Pan zawrzeć umowę przewstępną (akt notarialny! - ma Pan gwarancję, że 'wykonana będzie sprzedaż') będzie zabezpieczeniem samej transakcji. Może Pan spisać zwykłą umowę i informację o zadatku (przy odstąpieniu ten kto pobrał zadatek musi zwrócić go w dwukrotnej wysokości)...

Powrót