Podpisanie umowy / zobowiązania przez internet

• Autor wątku Autor wątku vegito15
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vegito15

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,

temat dość kontrowersyjny.. ale do rzeczy.

Chciałbym rozszerzyć moją działalność o wynajem pewnych przedmiotów przez internet. Są to rzeczy o różnej wartości z tego powodu muszę mieć jakiekolwiek zabezpieczenie zanim komuś cokolwiek wyślę.

Moje pytanie brzmi - czy mogę prowadzić taką politykę iż ktoś wynajmując decyduje się automatycznie zobowiązać do wypełnienia warunków umowy? Czyli najprościej mówiąc płacąc mi jest również zobowiązany do zwrotu tego przedmiotu w określonym czasie.

Przed każdym wynajmem chciałbym zweryfikować w pełni taką osobę, czyli przetworzyć jej dane ( o rodo już nie pytam ). Mimo to potrzebuję przechowywać dane wrażliwe jak dane dowodu osobistego oraz pełne dane.
Domyślam się, że to jest legalne.

Najważniejsze pytanie, czy jeśli ktoś mi wyśle wszystkie dane, skan dowodu to mogę później dochodzić swoich praw w sądzie w razie gdyby ta osoba chciała mnie oszukać?

Pytanie 2: Co z odsetkami? Czy mogę je prawnie naliczać od każdej doby spóźnienia? Nie chodzi mi o czas dotarcia paczki, lecz daty nadania.

Jeśli ktoś zna lepszy sposób lub chciałby się podzielić opinią byłbym wdzięczny za odpowiedź.

EDIT: Kolejnym pomysłem zamiast podawania dowodu jest weryfikacja poprzez testowy przelew. Tylko pojawiają się te same pytanie co powyżej.

Ostatnia edycja:
Powrót