Podpisanie weksla w imieniu męża.

• Autor wątku Autor wątku malgos71
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malgos71

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Bardzo proszę o pomoc w sprawie nieświadomego podpisania weksla In blanco w imieniu męża. W marcu 2007r., prowadząc działalność gospodarczą, której właścicielem był mąż podpisałam umowę z GLOBSOFT firmą zajmującą się sprzedażą telekodów do telefonów komórkowych wszystkich sieci. W godzinach popołudniowych podczas pracy w sklepie zjawił się przedstawiciel w/w firmy z umową i urządzeniem zwanym terminal. W czasie instalacji urządzenia miałam sprawdzić czy dane osobowe męża są poprawnie napisane w umowie. Znalazłam błąd w nazwisku tak więc przedstawiciel powiedział, że nie będziemy fatygować męża, ponieważ to tylko będzie formalność bo umowa przyjdzie pocztą z poprawnymi danymi osobowymi (która do dnia dzisiejszego nie została przysłana) a ja mam podpisać błędną umowę, ponieważ urządzenie u mnie już zostanie. Otwierając poszczególne strony wskazywał miejsca gdzie mam napisać swoją parafkę, a w którym miejscu podpisać męża nazwiskiem. Wszystkie strony w dwóch egzemplarzach były spięte ze sobą i nawet nie wiedziałam, że na jednej ze stron znajdował się weksel. Dowiedziałam się, że popełniłam przestępstwo podpisując weksel za męża w dniu kiedy poszłam do prawnika w sprawie kar jakie na męża nakłada Globsoft za rozwiązanie z nimi umowy:
- za rozwiązanie umowy o współpracy 3000zł ,
- za zerwanie umowy dzierżawy 1800 zł.
Umowa z GLOBSOFT musiała być rozwiązana ponieważ mąż zlikwidował działalności z powodu wymówienia umowy najmu pomieszczenia, w którym mieścił się sklep. Po nie udanych próbach polubownego załatwienia sprawy z firmą, zwróciliśmy się z mężem o pomoc do radcy prawnego, wyjaśniając całą sytuację. Z przerażeniem dowiedziałam się, że popełniłam przestępstwo za które grozi od 5 do 25 lat więzienia (art. 310 kodeksu karnego). Bardzo proszę o pomoc i wyjaśnić jak mam dalej postąpić i czego mogę się spodziewać od wymiaru sprawiedliwości.

A już się wymiar dowiedział czy jeszcze nie?

myślę, ze jeżeli mąż zgadza sie z tym, ze podpisałaś za niego tę umowę i nie ma do Ciebie pretensji o to, to raczej nic się nie stało, musi powiedzieć tylko że to jego podpis na umowie i załatwione, gorzej jak się wyprze że podpisywał, wtedy czapa, leżysz.

a podpisałaś się imieniem i nazwiskiem męża czy tylko waszym wspólnym nazwiskiem....?

Nikt nic nie wie oprócz radcy prawnego, który mi otym powiedział ze popełniłam przestępstwo.

Weksel in blanco, jako weksel o charakterze gwarancyjnym, choć niewątpliwie jest papierem wartościowym, służy jedynie zabezpieczeniu należnego wierzycielowi świadczenia z innego stosunku zobowiązaniowego oraz ułatwia i upraszcza jego dochodzenie, wobec czego nie należy do dokumentów objętych ochroną art. 310 § 1 k.k. (wyrok SA w Białymstoku z 12 lutego 2002 r., II AKa 313/01, OSA 2002, nr 12, poz. 86).
W grę zatem będzie wchodziła odpowiedzialność z art. 270 kk.

Powrót