Podrobienie podpisu...

• Autor wątku Autor wątku gucioxiao
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gucioxiao

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Mąż i żona byli współwłaścicielami auta, mąż był głównym właścicielem. Przed swoją śmiercią chciał sprzedać auto, ale wypełnił złe dokumenty, od darowizn. Niestety ale żona nie zdąrzyła dostarczyć mu do szpitala umowy kupna/sprzedaży. Żona kilka dni po jego śmierci wypełniła umowę kupna/sprzedaży, i sprzedała to auto, bratu męża. Jako współwłaścicielka nie miała prawa, wypełniła umowę za męża i podrobiła jego podpis, wpisując datę przed śmiercią męża. Jeżeli była wpółwłaściecielką auto należało się jej w całości czy musi się podzielić z córką, jako że córka została sierotą, nie było testamentu a sąd niedawno uznał że mają udział w spadku po połowie?? Jakie jest postępowanie karne?? Co grozi jej za sfałszowanie podpisu jeżeli to się wyda?? ooo właśnie się okazało że matka, zmusiła córkę do wypełnienia umowy, i podrobienia podpisu... jestem wściekły zły i w ogóle. co robić?? jej córka to moja dziewczyna!!

Art. 270. § 1. Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego dokumentu jako autentycznego używa,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

dlev napisał:
Art. 270. § 1. Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego dokumentu jako autentycznego używa,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Kiedy następuje przedawnienie ? Kilka lat temu ktoś podrobił mój podpis i mnie okradł z samochodu. Moja sytuacja życiowa była akurat taka, że nie miałem ani chęci ani energii do złaszania przestępstwa. Ostatnio widziałem uśmiechniętego złodzieja i tak sobie pomyślałem, że może mu narobię kłopotów.

A gdy w ciągu owych 10 lat od czynu zostanie wszczęte postępowanie karne o ten czyn przeciwko osobie (czyli postawiony zostanie w tym postępowaniu zarzut konkretnej osobie) to termin ten wydłuża się d6 lat 20 (art. 102 k.k.).

Powrót