Podrobiony podpis, dług, komornik

• Autor wątku Autor wątku corso20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

corso20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Postaram się po krotce opisać poniżej. Od roku 2010 zyje poza granicami kraju. firm intrum justita odkupila dług od firmy TP.sa (Orange) z 2011 roku który powstał przez zakup telefoniczny uslygi wraz z laptopem na moje dane osobowe. Zgłosiłem na policji przetepstwo sfalszowania podpisu wraz z wszelkim możliwymi dowodami że niebylo możliwe zawarcie tej umowy przeze mnie jako że adres który widniał przy dostawie nie był mi znany podpis na umowie był pisany trzy krotnie i nie zgadza się z moim podpisem. Próbki mojego pisma zostały pobrane przez policjie lecz biegły nie był powołany. Dodatkowo. Przedatawilem.wycigi z banku że w dniu zawarcia umowy nie możliwe żebym był w kraju, również pracowałem po 40 godzin tygodniowo więc wykluczalo to możliwość przyjechania tylko po odbiur. Prokuratura postanowiła o umorzeniu śledztwa i dochodzenia z powodu nie wykrycia sprawcy. I moje jest teraz pytanie co ja dalej muszę z tym zrobić. Bo już psychicznie nie mam siły, ciągnie się to od 1.5 roku, firma windykacyjna neka mnie telefonami a ja jestem tu poszkodowanym i nie mam zamiaru płacić za coś czego nigdy nie dokonałem. Oczywiście dowód został automatycznie przezemnie wymieniony w urzędzie.
Po otrzymaniu pisma z prokuratury przesłałem je do firmy windykacyjnej.
Po rozmowie z prowadząca moja sprawę u wierzyciela poinformowano mnie ze pismo z prokuratury o umozeniu śledztwa u dochodzenia zostanie przekazane do działu prawnego i że nie jest to umorzenie długu i że dalej mam komornika do którego dostałem dane kontaktowe i że powinienem złożyć do sądu sprawę cywilna. Jakie powinny być moje następne kroki? Zglosic sie do komornika? Odwołania do sodu o przywrócenie terminu i odwołanie od wyroku nakazujacego zapłatę? ( jestem noga w pisaniu jakich kolwiek pism i tu potrzebowałbym pomocy) Chcialbym załatwić tą sprawę raz na zawsze.

Komornik nie wykazuje zadnej inicjatywy kontaktu. Dane moje są doatepne w zgloszeniu na policji jak i firma ktora wykupila dług ma mój nr telefonu adres i email. Więc nie zostałem poinformowany o nakazie zapłaty prze komornika.

Wysokość długu( intrum justita): ok 3600zł
Z odsetkami orginalnie w e sądzie 1700

Po zalogowaniu się do e-sadu okazuje się że są dwie sprawy jedna z tp.sa i jedna z UPC (800zl w firmie agio plus pewnienodsetki) obydwie wzięte na adres którego nie znam. Skontaktowałem się z firmą UPC żeby przesłali mi kopie umowy dla porównania podpisu niby postarają się rozpatrzyć moja sprawę jak najszybciej. Czy muszę ta sytuacje również zgłosić na policji czy można ją podciągnąć pod to samo w sądzie?

Koszt Pomocy prawnika w dwóch tych sprawach jest ogromna. I równa się prawie zadluzeniu ( a po ugodzie pewnie wujdzie na to samo) ale ja nie chce dać im satysfakcji że bezkarnie mogą gnebic niewinnych ludzi.

Czy ktoś tutaj byłby wstanie pomoc mi przejść przez całą tą sprawę. I w ew napisaniu pism?

Z gory dziękuję za wszelka pomoc
Rafal

Skoro mieszkasz od 2010 roku poza granicami kraju, u jesteś w stanie to uprawdopodobnić, to temat jest prosty. Wystarczy bowiem, że złożysz sprzeciw od nakazu zapłaty. Wówczas będziesz mógł bronić swych racji przed sądem. Na dobrą sprawę nawet korespondencyjnie. Jednak musisz ustalić adres do korespondencji w Polsce.

Temat wydaje się być prosty. Musisz tylko chcieć. Zero kosztów

Powrót