Podrobiony towar zwrot

• Autor wątku Autor wątku Waxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Waxx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Sprawa wygląda następująco. Kupiłem na aukcji końcówki do szczoteczki elektrycznej. Cena aukcji oraz opis jednoznacznie wskazywały na to, że towar jest oryginalny. Dziś otrzymałem przesyłkę. Końcówki okazały się podróbkami- brak numeru seryjnego z tyłu oraz wykonanie i jakość działania daleko odbiegające od oryginału. Dzwoniłem do sprzedawcy (firma) idzie w zaparte, że towar oryginalny, nie każda końcówka ma numer seryjny itd. Zgodził się na zwrot towaru pomimo rozpakowania. Jednakże to była rozmowa telefoniczna i nie mam jej żadnego potwierdzenia.
W związku z tym mam pytanie jak postąpić w tej sytuacji? Wysłać towar z oświadczeniem o odstąpieniu od umowy? Ale tutaj facet może mi odmówić, bo w/w odstąpienie nie obejmuje rozpakowanych artykułów higienicznych. Dodatkowo zostaję tylko ze zdjęciami i filmem przedstawiającym jak działają i wyglądają te końcówki.
Zgłosić do POK Allegro?
Złożyć dyspozycję chargeback- płaciłem kartą?

Ewentualnie odesłać towar z pismem typu: Zgodnie z rozmową telefoniczną z dnia XXX wysyłam towar w stanie opisanym w rozmowie- rozpakowane opakowanie zbiorcze oraz wyjęta jedna końcówka. Zgodnie z Pańską deklaracją oczekuję zwrotu gotówki w kwocie XXX, na którą składa się cena towaru, dostawy i zwrotu na konto bankowe XXX w terminie 14 dni od daty otrzymania pisma. ?

Jak facet mi kasy nie zwróci wtedy zrobić chargeback i przedstawić bankowi dowody aukcja, ksero paragonu zdjęcia towaru i filmik?

Powrót