Podróż służbowa w tygodniu i w weekend...

• Autor wątku Autor wątku kolumna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kolumna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich!!!

Mój dylemat polega na zaliczaniu czasu podróży służbowej w tygodniu i nie zaliczaniu czasu podróży służbowej w weekend

A mianowicie udaję się w trzydniową delegację w środku tygodnia i dni te są odliczane od normatywnego czasu do wypracowania to znaczy norma pomiejsza się o 24 godziny Natomiast wkrótce będę wyjeżdżał na szkolenie gdzie pracodawca niejako wymusza na mnie stawienie się w miejscowości odległej o ponad 500km od miejsca zamieszkania przed dzień rozpoczęcia szkolenia i to wypada własnie niedziela gdzie w podrózy służbowej spędze cały dzień lecz nie będzie on odliczany od normy Tak więc wychodzi na to że podróżował będę w swoim czasie wolnym a norma do wypracowania pozostanie bez zmian Ponieważ normę wylicza się od poniedziałku do piątku

Jak to wygląda w świetle obowiazującego prawa?

Wydaje mi się że nie do końca dobrze...

Zresztą rozporządzenie które załączyłeś jest mi dobrze znane i nie w nim zmianki o czasie zaliczanym czy też nie zaliczanym do czasu pracy
Chciałbym nadmienić iż wyjeżdżając w tygodniu pracodawca określa dni w których jestem poza firmą jako podróż służbowa pomiejszając tym samym normę do wypracowania Czyli przykładowo z 20 dni roboczych jestem 3 dni w podróży to pozostaje 17 dni x 8 godzin do wypracowania Natomiast nie czyni tego kiedy wyjeżdżam na polecenie w weekend Norma w takim przypadku pozostaje taka sama a ja mam jeden dzień wolny stracony

Czy praktyka taka jest powszechna?

Sąd Najwyższy w wyroku z 4 lipca 1978 r., I PR 45/78 (OSNC 1979/1-2/16) stwierdza, że: podczas podróży służbowej pracownik w zasadzie nie świadczy pracy i nie pozostaje w dyspozycji zakładu pracy w rozumieniu art. 128 k. p., chyba że podczas podróży wykonuje zatrudnienie.

W przypadku, gdy delegacja wykracza poza normalne godziny pracy danej osoby do czasu pracy wliczamy cały czas poświęcony na wykonywania zadania (np. udział w naradzie, negocjacje z kontrahentem), zaś czas samego przejazdu, który odbywa się poza wynikającymi z rozkładu czasu pracy pracownika godzinami do czasu pracy wliczany nie jest.

Powrót