podstawa do złożenia doniesienia o przestępst

• Autor wątku Autor wątku Jarek_M
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jarek_M

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Proszę o informację, czy w mojej sytuacji jest możliwe złożenie doniesienia o przestępstwie i czy ma realne szanse na ukaranie.

W miesiącu maju 2007 roku w moim mieszkaniu powstała szkoda przepięciowa. Miałem opinię elektryków, że w tej sprawie winna jest spółdzielnia mieszkaniowa. Nie chciałem kłótni ze spółdzielnią, zwłaszcza, że pracownicy twierdzili, że spółdzielnia jest ubezpieczona. Niestety nie podali tego na piśmie. Zaufałem im i pozwałem towarzystwo ubezpieczeń (nie chciałem kłótni z administracją). W czasie procesu pozwane TU twierdziło, że nie ma takiego ryzyk (radca prawny pokazał mi polisę i w zwiazku z tym przegrałem proces. W ramach odwetu zwróciłem się więc do spółdzielni pisemnie na podstawie art. 8 prim USTAWY z dnia 15 grudnia 2000 r. o spółdzielniach mieszkaniowych o wydanie kopii polisy (wiedziałem, że prezes się nie zgodzi, chciałem żeby odpowiadał karnie). W piśmie tym nie informowałem go o podstawie prawnej, tylko, że chcę otrzymać kopie polis i zobowiązuje się, że zwrócę koszta kopiowania.
Prezes oczywiście nie zgodził się (nie wiedział wtedy, że już przegrałem proces tylko chciał to zrobić na złość).
W związku z tym mam pytanie, czy dla prezesa będzie można przedstawić zarzutu

Art. 273. Kto, będąc członkiem zarządu spółdzielni mieszkaniowej, pełnomocnikiem, albo likwidatorem, wbrew obowiązkowi dopuszcza do tego, że spółdzielnia:
1) nie udostępnia członkowi spółdzielni mieszkaniowej odpisów oraz kopii dokumentów, o których mowa w art. 81,
2) nie rozlicza kosztów budowy lokalu w terminach, o których mowa w art. 10 ust. 3 albo art. 18 ust. 4
- podlega karze grzywny.

Czy jest to wystarczające - jedna odpowiedź, otrzymana notabene po przekroczeniu 1 miesięcznego terminu na odpowiedź.

Art. 8^1. 1. Członek spółdzielni mieszkaniowej ma prawo otrzymania odpisu statutu i regulaminów oraz kopii uchwał organów spółdzielni i protokołów obrad organów spółdzielni, protokołów lustracji, rocznych sprawozdań finansowych oraz faktur i umów zawieranych przez spółdzielnię z osobami trzecimi.
2. Koszty sporządzania odpisów i kopii tych dokumentów, z wyjątkiem statutu i regulaminów uchwalonych na podstawie statutu, pokrywa członek spółdzielni wnioskujący o ich otrzymanie.
3. Statut spółdzielni mieszkaniowej, regulaminy, uchwały i protokoły obrad organów spółdzielni, a także protokoły lustracji i roczne sprawozdanie finansowe powinny być udostępnione na stronie internetowej spółdzielni.

kopia polisy nie jest żadnym z tych dokumentów...

Ale przecież polisa ubezpieczeniowa to jest umowa ubezpieczenia z trzecią osobą prawną, czyli Towarzystwem ubezpieczeń. A według tego art. spółdzielnia ma obowiązek taki dokument udostępnić.

Podnoszę temat.

Jeżeli nie otrzymał Pan odpisu statutu i regulaminów oraz kopii uchwał organów spółdzielni i protokołów obrad organów spółdzielni, protokołów lustracji, rocznych sprawozdań finansowych oraz faktur i umów zawieranych przez spółdzielnię z osobami trzecimi to może Pan zgłosić to odpowiedniemu organowi.
Proszę dodatkowo zwrócić uwagę na art. 18 §3 prawa spółdzielczego, ale sp-nia musi to uzasadnić na piśmie (jeżeli było takie). Pan z kolei związany jest terminem na wniesienie wniosku do sądu rejestrowego.
Niestety artykuł ten, a właściwie jego paragraf, to bubel.Skąd sp-nie mają wiedzieć co z daną informacją może zrobić członek? Poza tym spotykam się z żądaniami od kontrahentów, żeby umowa lub jej części zawierane ze sp-nią były objęte klauzulą tajemnicy handlowej, co jest jak najbardziej uzasadnione.

Problem prezesa to fakt, iż wiedział, iż znajduje się w sporze sądowym z towarzystwem ubezpieczeń i ja w piśmie tym to właśnie uzasadniłem. Prezes po prostu ze zwykłej złośliwości zakazuje dla pracowników jakiejkolwiek pomocy dla członków spółdzielni. W rozmowie w 4 oczy powiedział mi cytuję: "Spie... ta spółdzielnia jest moja i ja tu o wszystkim decyduje". Pozdrawiam i bardzo dziękuję.

Powrót