Podstawa prawna - numer pesel dla członka zarządu sp. z o.o.

• Autor wątku Autor wątku PastorPL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PastorPL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

mam taką wątpliwość - dla 2 członków naszego zarządu sp. z o.o. chcielibyśmy wyrobić nr pesel aby w przyszłości założyć im profile zaufane. Nie są to obywatele polscy, ale są obywatelami UE. We wniosku o nadanie nr pesel jest pozycja "podstawa prawna". Moje pytanie brzmi - czy art. 19e ust. 2 ustawy o Krajowym Rejestrze Sądowym jest dobrą podstawą prawną?

w przypadku gdyby nie udało się nadać tym osobom nr-ów PESEL trzeba będzie kupić dla każdego z nich podpis kwalifikowany

@WicePrezes, dzięki za komentarz. Tak masz racje - dokładnie w ten sposób robimy to teraz :). Ale widze że profilem zaufanym można coraz więcej rzeczy załatwić + jest tańszy w utrzyamniu, więc chciałbym przyszłościowo wyrobić nr PESEL moim mocodawcom :)

przytoczyłeś przepis który mówi że Twoi szefowie "muszą mieć albo podpis kwalifikowany albo ePUAP", a stąd wniosek, że "nie potrzebują" ePUAP-u i należy liczyć się z decyzją odmowną.

ale oczywiście wniosek złożyłbym bo nie ma pewności że będzie odmowa.

doradzam złożyć wniosek ale emocjonalnie nastawić się że jak urząd przyzna PESEL to dobrze, a jak nie przyzna to nie ma katastrofy.

druga propozycja to przejrzeć w internecie (pracochłonne to ale może być skuteczne) wszystkie opisy co można zrobić podpisem kwalifikowanym i co można zrobić ePUAP-em, zaznaczyć kilka czynności które można zrobić TYLKO ePUAP-em, ale nie można podpisem kwalifikowanym ani nie można podpisem odręcznym, a następnie powołać się na taką czynność we wniosku o nadanie PESEL-u

odnośnie argumentacji że ePUAP jest tańszy w utrzymaniu - chyba nigdy nie będzie tak że ePUAP-em zrobisz wszystko to co kwalifikowanym, tym bardziej jeśli mówimy o cudzoziemcu.

Z tego powodu Twoim mocodawcy tak czy siak będą musieli używać podpisów kwalifikowanych do końca świata i jeden dzień dłużej.

A biorąc pod uwagę że Twoi mocodawcy i tak mają już te podpisy, więc gra toczy się tylko o ceny przedłużeń (120 netto czy 125 netto w najtańszej firmie przedłużającej i to raz na dwa lata), nie wiem czy chciałoby mi sie dla 6,40zł miesięcznie oszczędności bawić się w wyrabianie ePUAP-u i używanie go zamiast kwalifikowanego.

Co innego, wyrobić sobie dodatkowo ten ePUAP, jeśli akurat urzędnik będzie życzliwy i nada ten PESEL

ale tak czy siak NIE rezygnowałbym (będąc cudzoziemcem) z kwalifikowanego podpisu

Ostatnia edycja:
PastorPL napisał:
Witam,

mam taką wątpliwość - dla 2 członków naszego zarządu sp. z o.o. chcielibyśmy wyrobić nr pesel aby w przyszłości założyć im profile zaufane. Nie są to obywatele polscy, ale są obywatelami UE. We wniosku o nadanie nr pesel jest pozycja "podstawa prawna". Moje pytanie brzmi - czy art. 19e ust. 2 ustawy o Krajowym Rejestrze Sądowym jest dobrą podstawą prawną?

Czy Ci cudzoziemcy, obywatele UE przebywają na terenie Polski legalnie ?
jest ustawa:
§ Dziennik Ustaw 2019 poz. 293
Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 17 stycznia 2019 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o wjeździe na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, pobycie oraz wyjeździe z tego terytorium obywateli państw członkowskich Unii Europejskiej i członków ich rodzin

znalazłem na stronach rządowych jednoznaczną informację że obowiązek podpisywania sprawozdań finansowych jest wystarczającym powodem aby nadać człowiekowi PESEL

to rozwiązuje problem załozyciela wątku

nie mam możliwości edytowania poprzedniego postu ale chcę coś dopisać:

informacje ze stron rządowych wskazują że podstawa prawna, którą wskazał załozyciel wątku powinna być wystarczająca do nadania PESEL cudzoziemcowi

Powrót