Podstawa prawna rządania pełnomocnictwa szczególnego wraz z

• Autor wątku Autor wątku protus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

protus

Użytkownik
Odpowiedzi
204
Hej,
Przerabiam teraz taki case nietypowy,jednak myślę, że ciekawy i mało przydatny innym niestety również i bym potrzebowała Waszej pomocy!
Tytułem krótkiego wprowadzenia, Urząd Gminy raz na 2 lata daje "okienko" czyli czas kiedy firmy mogą się wyłączyć z gminnego systemu odbioru odpadów i podpisać umowę komercyjną.
Kiedy osoby z KRS nie podpisują oświadczenia i umowy a osoba na podstawie pełnomocnictwa tu urząd uważa, że
Pełnomocnictwo szczególne na druku PPS-1, link poniżej:
https://www.podatki.gov.pl/media/4283/pps_1-01029.pdf
w którym nie wystarczy, żeby było pełnomocnictwo do składania wszystkich świadczeń woli bez ograniczeń, czy nawet składania oświadczeń i pełnego reprezentowania podmiotu w kwestii gospodarki odpadami, ale wręcz wymaga, że musi być zapis „...Do składania oświadczeń woli, w tym do składania oświadczeń woli o wyłączeniu się z gminnego systemu gospodarki odpadami komunalnymi dla nieruchomości położonej (adres / adresy)”.

Moje pytanie czy faktycznie mają podstawę do aż tak szczegółowego zapisu czy jest to po prostu utrudnianie?

W ojej ocenie Urząd opiera się (informacja z urzędu) i nadinterpretuje przepisy odnosząc się do art. 6Q ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, w którego fragmencie czytamy "W sprawach dotyczących opłat za gospodarowanie odpadami komunalnymi stosuje się przepisy ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa".
Przepis ten odnosi się do w/w ustawy o Ordynacji podatkowej. W ustawie tej art. 138a Ordynacji podatkowej odnosi się do Pełnomocnictw. W tym artykule ustadowdawca wskazuje, że stony mogą działać przez pełnomocnika, natomiast § 2 mówi, że: "Pełnomocnictwo może być ogólne, szczególne albo do doręczeń.". W moim rozumieniu ustawodawca nie wskazuje tu wprost, że czynność tak jaką jest złożenie oświadczenia woli o wyłączeniu się z giminnego systemu odpioru odpadów komunalnych wymaga złożenia pełnomocnicta szczególnego ze wskazaniem tej konkretnej czynności.
Oczywiście prawnikiem nie jestem, żeby móc odpowiedzieć jednoznacznie.

Czy jest ktoś w stanie coś podpowiedzieć?
Będę wdzięczna! :)

Powrót